fbpx
Foto: archief

NS zwaar teleurgesteld vanwege schoonmaakconflict

16 mei 2014 9:32

De Nederlandse Spoorwegen zijn zwaar teleurgesteld dat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan het conflict in de schoonmaakbranche. Donderdag werd bekend dat nieuwe onderhandelingen tussen schoonmaakbedrijven en vakbond FNV Bondgenoten over een nieuwe cao toch weer vastgelopen zijn.

"Het is uiterst teleurstellend dat het maar niet lukt om een fatsoenlijke cao met elkaar af te spreken´´´, zei een woordvoerder van het spoorbedrijf. "Wij hebben bij onze schoonmaakcontracten niet gestuurd op prijs maar op kwaliteit. We hebben dus niet bezuinigd. Toch zijn onze reizigers het dupe van deze stakingen" zegt NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

Code verantwoord marktgedrag
"Achter de schermen maakt NS zich als opdrachtgever al jaren hard voor een fatsoenlijke schoonmaaksector waarin de schoonmaker als vakman centraal komt te staan en eerlijke arbeidsvoorwaarden gelden. Bijvoorbeeld door de code verantwoordelijk marktgedrag te gebruiken en door concrete afspraken met leveranciers" stelt het spoorbedrijf.

Ga ergens anders staken
"Desondanks is NS in het verleden al vaker als podium gebruikt voor acties vanwege de zichtbaarheid. Helaas is dat ook dit keer dus het geval" zegt de teleurgestelde woordvoerder. Hij vervolgt: "FNV-voorman Ron Meyer zei zelf in De Telegraaf dat NS één van de beste opdrachtgevers is, ga dan ook ergens anders staken."

Druppel
Circa veertig procent van de treinschoonmakers van schoonmaakbedrijf Hago Rail Services staakt. De schoonmakers van Hago Railservice die wel werken blijven de treinen zoveel mogelijk schoonmaken. Ook tientallen NS´ers op verschillende plekken in het land helpen dagelijks vrijwillig bij het schoonmaken. "Dat is alleen een druppel op de gloeiende plaat. Dit conflict moet gewoon zo snel mogelijk opgelost worden."

Stations
Schoonmakers op stations staken nauwelijks. Alleen het schoonmaakpersoneel van Amsterdam Centraal, Roosendaal en Bergen op Zoom staakt. Wel werden de acties twee weken even onderbroken om te zorgen dat Amsterdam Centraal tijdens de Dodenherdenking wel opgeruimd was.

Meldpunt
De schoonmaakstaking is ook een doorn in het oog van Dave van Hattem, oprichter van schoonindetrein.nl, een meldpunt voor vieze treinen. Van Hattem gaat zelf ook regelmatig de trein in met een vuilniszak. "Nog vijf van mijn collega’s door het hele land doen dat. Echt schoonmaken doen we niet, maar we ruimen wel op." aldus van Hattem tegenover Sp!ts. Ook als de staking afgelopen is blijft het meldpunt open. 

Veiligheid
Na Koningsdag moesten enkele treinen uit de roulatie worden genomen omdat ze te vies waren. Of er nu opnieuw treinen uit de roulatie gehaald moeten worden, durft NS niet te zeggen. "Ons grootste punt van zorg is dat de veiligheid van reizigers en personeel in gevaar komt. We volgen dat nauwlettend en gaan kijken wat we verder kunnen doen.´´

Via de media
Op aandringen van NS waren werkgevers in de schoonmaak (OSB), FNV Bondgenoten en CNV vorige week weer teruggegaan naar de onderhandelingstafel. NS riep daarbij op om een bemiddelaar aan te stellen. Dat is ook gebeurd, maar desondanks liepen de spanningen donderdag weer hoog op. Tot woede van de FNV deed OSB gisteren een eindbod via de media. FNV kan zich niet in het bod vinden.

Schiet aardig op
CNV Vakmensen heeft nog wel de hoop dat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor schoonmakers tot een akkoord leiden. "We zien dat het aardig opschiet", zo stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek. 

Foto: (c) Schoonindetrein.nl

1 gedachte aan “NS zwaar teleurgesteld vanwege schoonmaakconflict”

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Ik snap dat de NS baalt. Toch is het goed dat schoonmaker en schoonmaakbedrijven een vuist maken voor betere arbeidsvoorwaarden. Ik hoop dat er snel een verbeterd CAO komt voor de schoonmakers, zodat iedereen weer op een prettige manier aan het werk kan en de treinen weer schoner zijn. https://www.perfectschoonmaak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *