fbpx

Onduidelijkheid over reizen met de voordeelurenchipkaart even voor negen

14 dec 2011 13:50

Onlangs beweerde een conducteur dat reizigers die om 8:55 uur met korting inchecken, nog niet mogen reizen. Doen ze dat wel, dan mocht hij ze een boete geven. Had hij gelijk? Ik vond het een intressante vraag om te onderzoeken. Uiteindelijk biedt de NS Klantenservice duidelijkheid: "U mag wel reizen tussen 08.55 en 09.00. De voorwaarden vermelden dit echter niet, maar dit wordt nog wel aangepast."

Dit is een persoonlijke blog van Hildebrand van Kuijeren.

Die schriftelijke uitspraak maakte een einde aan de onduidelijkheid. Maar voordat ik dat antwoord ontving was ik ook zelf al op onderzoek uitgegaan. Direct toen ik de conducteur tegen een reiziger hoorde zeggen dat je met incheckkorting toch beboet kon worden, twitterde ik de situatie naar NS_Online. "Je krijgt met abo vanaf 8:55u inchecken korting. Of je trein nu om 8:59u of om 9:04u vertrekt." zo antwoordde NS een paar minuutjes later. Maar dat stelde de conducteur ook niet ter discussie. "Je krijgt korting, dat klopt. Het is echter de verantwoording van de reiziger dat hij niet voor 9:00 uur intsapt" zo reageerde hij.

Tip
Dat vond ik toch vreemd. Immers, wie om 8:59 uur de trein zou willen nemen, zou minimaal vijf minuten voor vertrek moeten inchecken. Maar eens verder op onderzoek. Wat zou de mening zijn van andere conducteurs? De conducteurs die ik vervolgens aansprak  moesten het antwoord schuldig blijven. "Je kan het in de voorwaarden opzoeken" tipte een conducteur.

Productvoorwaarden Voordeelurenkaart
Goede tip. Als reiziger die chipt met korting, heb je te maken met vier verschillende voorwaardes. Te weten: de Algemene Voorwaarden NS, Productvoorwaarden Voordeeluren, Voorwaarden Reizen op Saldo en de Algemene Voorwaarde van OV-Chipkaart. In deze kwestie is vooral de Productvoorwaarde Voordeeluren van belang. Daarin staat: "Als een trein volgens dienstregeling
vóór 09.00 uur vertrekt, is een met een Voordeelurenabonnement aangeschaft vervoerbewijs
slechts geldig vanaf het eerste station waar die trein vertrekt vanaf 09.00 uur."

Reizen op Saldo
De conducteur lijkt dus gelijk te hebben, wie voor 9:00 uur vertrekt kan een boete krijgen. Maar, er is nog een addertje onder het gras, want in de productvoorwaarden staat even later: "Bij reizen op saldo zijn de Voorwaarden Reizen op Saldo bij NS van toepassing." Zouden die voor een ander licht op werpen? Nou, een beetje. Want daarin staat: "Indien u een product heeft of
aanschaft, waarmee met korting in de Voordeeluren kan worden gereisd en volgens de betreffende productvoorwaarden Reizen op saldo bij NS met dat product mogelijk is, zal korting berekend worden volgens de betreffende productvoorwaarden van dat product.

Toch onduidelijk
Volgens de productvoorwaarden Reizen op Saldo zou de korting dus conform de productvoorwaarden gereled worden. Dat zou betekenen dat als NS mij korting geeft, ik ook met korting mag reizen. Maar, echt heel duidelijk is het niet. Want in het citaat wordt ook gesproken over de Voordeeluren, en daarbij verwijst de begrippenlijst weer terug naar de productvoorwaarden van de voordeelurenkaart. En die stellen duidelijk dat een trein niet voor 9:00 uur mag vertrekken. 

NS Klantenservice
Reden om maar eens de NS Klantenservice te bellen. Die ontkrachten het verhaal van de conducteur, maar waar dat in de productvoorwaarden staat, kon de medewerker mij niet vertellen. Het leek mij logisch dat hij gelijk had, maar goed, zoiets moet dan toch ook in de productvoorwaarden staan? Dan maar eens mailen naar de Klantenservice.  Die geven gelukkig wel duidelijkheid: "U mag wel reizen tussen 08.55 en 09.00. De voorwaarden vermelden dit echter niet, maar dit wordt nog wel aangepast" zo schrijft een medewerker.