fbpx
Foto: (c) Rick Huisinga

Ook 55 elektrische bussen voor regio Utrecht

De elektrische bus is met een forse opmars bezig in Nederland. Ook in de provincie Utrecht komen er 55 elektrische bussen bij. Deze bussen zullen vanaf 2020 worden ingezet. Eerder deze week werd bekend dat er in Groningen en Drenthe 164 elektrische bussen bijkomen.

35 gelede bussen

De nieuwe elektrische bussen gaan in Utrecht rijden op drie stadslijnen (3, 7 en 8) en in de streekdienst van U-OV. Voor de stadsbuslijnen gaat het om 35 gelede bussen van 18 meter. Die bieden volgens de provincie Utrecht capaciteit aan ruim 130 reizigers. De bussen zullen geleverd worden door het Franse Heuliez. Volgens vervoerder Qbuzz biedt de Franse fabrikant de beste prijs en kwaliteitscombinatie.

Opladen op de eindpunten

Algemeen directeur Qbuzz, Gerrit Spijksma: “Heuliez combineert een middelgrote batterij met een hoge laadsnelheid, waardoor relatief veel elektrische kilometers gereden kunnen worden. Dit is van bijzonder belang omdat de U-OV bussen snel en efficiënt op de eindpunten van de lijnen zullen worden opgeladen.”

Streeklijnen

Vanaf begin 2020 zet U-OV ook elektrische bussen in op streeklijnen rond Utrecht. Hiervoor worden 20 bussen besteld bij Ebusco. De bussen zullen verspreid over meerdere lijnen worden ingezet in de ochtend- en avondspits. Tussen de spitsen door zullen de bussen worden opgeladen in de stallingen in Nieuwegein en Zeist.

Extra zitplaatsen

De elektrische bussen vervangen voor een deel de bestaande bussen. Volgens de provincie hebben de nieuwe bussen gezamenlijk echter meer zitplaatsen. In totaal komen er 1.000 zitplaatsen bij, aldus de provincie. De bussen zullen uiteindelijk geleverd worden in de U-OV huisstijl.

Opmars elektrische bus

De elektrische bus is met een forse opmars bezig. De TU Delft sprak eerder de verwachting uit dat rond 2025 de helft van de bussen in Europa elektrisch rijdt. In Venlo rijden sinds vorig jaar alle bussen elektrisch. En ook op andere plekken duikt de elektrische bus steeds vaker op. Zo is de R-net lijn Amsterdam – Edam de eerste langeafstandsbus waar sinds vorig jaar elektrische bussen rijden. Het GVB maakte vorig jaar eveneens bekend 31 elektrische bussen te zullen bestellen. Naast de elektrische bus, verschijnen er ook steeds vaker waterstofbussen. Die opmars gaat echter vooralsnog minder hard.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Kapper
5 jaren geleden

Vin het een goede ontwikkeling en goed voor het milieu.