fbpx

Ook Belgische spoorwegen start voorzichtig met open data

14 aug 2015 13:33

De Belgische Spoorwegen (NMBS) gaan later dit jaar voorzichtig beginnen met het delen van data. Met die gegevens kunnen ontwikkelaars nieuwe applicaties maken. Vooralsnog gaat het spoorbedrijf alleen statische reisinformatie delen. Realtime reisinformatie en tarieven wil het bedrijf vooralsnog niet voor ontwikkelaars vrijgeven.

Voor iPhone-treinplanner-app iRail is het een overwinning dat de NMBS nu ook overstag is. De ontwikkelaar van iRail werd vijf jaar geleden door de Belgische spoorwegen gesommeerd de app offline te halen. Pas nadat hij bijval kreeg vanuit de politiek en zelfs van de minister krabbelde het spoorbedrijf terug en sindsdien wordt de app gedoogd.

iRail is sindsdien het boegbeeld geworden van de voorvechters van open data in België. Pieter Colpaert, medeoprichter van iRail, zou ook graag zien dat NMBS realtime reisinformatie deelt. Desondanks is hij nu al tevreden: "Ook andere Belgische OV-bedrijven zoals De Lijn, TEC en MIVB delen nog geen realtime data. Statische data van de NMBS is nu echt prioritair en maakt het Belgische statische plaatje compleet." De kans is groot dat de NMBS onder politieke druk later ook realtime reisinformatie zal moeten gaan delen.

In Nederland deelt de Nederlandse Spoorwegen al vijf jaar haar data. In eerste instantie dreigde NS echter ook de maker van de iPhone-app Trein aan te klagen. "Dat was onze eerste impulsieve reactie," blikt een woordvoerder van NS terug. Inmiddels zijn er duizenden ontwikkelaars die zich voor de data hebben aangemeld en zijn er honderden toepassingen die dagelijks de data gebruiken.