Ook NMBS had geen alternatief voor de Fyra
06 jun 2015 10:22
De bewering van Marc Descheemaecker, oud-topman van de Belgische spoorwegen (NMBS), dat België wel rijpaden achter de hand had gehouden voor de Fyra is onjuist. Dat stelt Rian van der Borgt van de Rover-werkgroep Internationaal.
Descheemaecker suggereerde bij de parlementaire enquête Fyra dat de Belgische spoorwegen rekening had gehouden met het falen van de hogesnelheidslijn en daarom treinpaden voor de Benelux als terugvaloptie achter de hand had gehouden. “We hebben toen aangegeven dat wij dan gaan rijden tot aan de grens met Nederland. Dan heeft de Nederlandse minister wat uit te leggen als blijkt dat de trein van daaruit niet verder kan rijden naar Amsterdam," stelde de oud-topman van de NMBS.
Toekenning treinpaden
Volgens Van der Borgt klopt de suggestie van de Descheemacker niet. "De dienstregelingsmakers van de NMBS moesten er weliswaar lang rekening mee houden dat de Benelux zou blijven, maar met de definitieve toekenning van de treinpaden in augustus 2012 was de terugvaloptie van de NMBS vervallen".
Geen treinpad
Het werklid van de werkgroep Internationaal van reizigersvereniging Rover wijst erop dat bij de toekenning van de treinpaden de treintijden van de stoptrein Roosendaal – Antwerpen nog wat verschoven. Daardoor was het treinpad van de Benelux niet meer vrij. "In december 2012 had de NMBS net zo veel terugvalopties als NS, namelijk nul. NS noch NMBS heeft uiteindelijk nog een pad aangevraagd voor de Benelux," concludeert hij.
Beter voor de reiziger
Alhoewel de treinreiziger nu meer betaalt voor de hogesnelheidstrein vindt Descheemacker dat de reiziger beter af is, omdat de Benelux terug is en meer stations bedient dan in het verleden. Dat de Benelux daardoor trager dan ooit is en van de beloofde 32 hogesnelheidstreinen amper de helft gerealiseerd is neemt hij voor lief.
Te veel
Descheemacker: "Die 32 keer dat de Fyra op en neer zou rijden in het oorspronkelijke Fyraplan uit 2000 was te veel, die treinen komen nooit vol. Ik denk dat iemand in Nederland dat ooit bedacht in de hoop goed te maken dat de aanleg van de hogesnelheidslijn de Nederlandse staat 7 miljard euro kostte."
Thalys
Verder stelde hij dat de Thalys een betaalbare trein is, zolang je maar tijdig een treinkaartje reserveert. NMBS is aandeelhouder in zowel Thalys als Eurostar. Volgens de Belg heeft NS het nu aan de NMBS te danken dat Thalys nu vaker rijdt naar Nederland en ook de Eurostar naar Amsterdam gaat komen.