fbpx

Oppositie verbaasd over bestelling Traxx locomotieven voor HSL

De oppositie in de Tweede Kamer heeft dinsdag met verbazing gereageerd op het voornemen van NS om nieuwe locomotieven te gaan bestellen bij treinbouwer Bombardier. Partijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks maken zich vooral zorgen omdat de zogeheten Traxx-locomotieven maar 160 kilometer per uur kunnen rijden.

"We gaan toch ook niet een snelweg bouwen waar je 130 mag rijden om dan vervolgens alleen brommers toe te laten´´, zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Ook Stientje van Veldhoven van D66 vroeg zich af of NS geen spijt gaat krijgen van deze aanschaf.

Tijdelijk alternatief
NS wil de Traxx-locomotieven aanschaffen om het gat op te vullen nu hogesnelheidstrein Fyra is uitgevallen. De treinen zijn niet ter vervanging van de Fyra V250, maar zijn wel nodig om de ontstane problemen op te lossen, zegt het bedrijf. NS heeft nog niet aangegeven hoeveel Traxx-locomotieven het wil gaan kopen.

200 kilometer per uur
GroenLinks vroeg zich nog af of de treinen nog wel zo te verbouwen zijn dat ze uiteindelijk 200 kilometer per uur kunnen gaan rijden. "Er ligt een Kameruitspraak dat er zo snel mogelijk 200 kilometer per uur gereden moet worden waar het kan, daar moet NS rekening mee houden bij de aanschaf van nieuw materieel", voegde Carla Dik-Faber van de ChristenUnie toe.

Mansveld
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) stelt dat ze NS gaat vragen een visie op te stellen over de toekomst van het materieel. Ze wijst er verder op dat NS eerder aankondigde nieuwe treinen te willen gaan kopen. In die plannen werd echter vooral gesproken over nieuwe hogesnelheidstreinen voor de lange termijn (vanaf 2020) en nieuw intercity-materieel (vanaf 2022). De Traxx-locomotieven zullen ingezet worden zolang dat nieuwe materieel er nog niet is. 

1 oktober
Volgens Mansveld is het aan NS om besluiten over het materieel te nemen. Ze zou het zeer onverstandig vinden om als staatssecretaris invloed uit te oefenen op welke treinen er gekocht moeten worden. Daarmee is niet gezegd of de Traxx locomotieven volgens de staatssecretaris voldoen. Dat oordeel velt de staatssecretaris pas 1 oktober. Dan moet NS een definitief plan indienen ter vervanging van de Fyra. Mansveld zal dan een oordeel vellen of die aanpak voldoende is. 

(c) ANP