fbpx

OV acties geen reëel beeld bezuinigingen

14 feb 2011 9:05

Uit protest tegen bezuinigingen wordt er vandaag minder Openbaar Vervoer in Amsterdam aangeboden. Dinsdag is Den Haag aan de beurt en woensdag Rotterdam. Volgens de vakbonden tonen de acties aan hoe het Openbaar Vervoer na bezuinigingen eruit zal zien. Maar dat beeld is op z´n minst sterk overdreven.

De bonden organiseren de acties om de reiziger te tonen wat de gevolgen zijn van de geplande bezuinigingen. Maar of dat beeld klopt, kan sterk betwijfeld worden. Zo zullen in Den Haag na 20:00 uur geen HTM bussen meer rijden en vervalt de populaire RandstadRail naar Zoetermeer. Ondenkbaar dat dit bij bezuinigingen echt zal gebeuren. Vooral het uitvallen van RandstadRail. Vervoerders staan te springen om dit soort lijnen te mogen uitvoeren. 

Rotterdam
Ook in Rotterdam worden de gevolgen van de bezuinigingen overdreven. Woensdag vervallen alle RET bussen naar Rotterdam Airport (33 en 50) en valt ook de onlangs vernieuwde Randstad-Rail E (Den Haag C – Rotterdam C) uit. De RET vraagt reizigers naar Rotterdam Airport om zelf vervangend vervoer te regelen. Wie toch afhankelijk is van het OV, moet met buslijn 40 en daarna 20 minuten lopen. Uiteraard zal dit bij echte bezuinigingen nooit gebeuren.

Concessie
Het lijkt erop dat de vakbonden hebben gekeken hoe men met een beperkte dienstregeling zoveel mensen kunnen duperen. Immers anders laat men RandstadRail niet vervallen. RandstadRail heeft juist een enorme groei gerealiseerd. En waarom zou je bij bezuinigingen juist de meest drukke lijnen schrappen? Als dat het bod bij een aanbesteding wordt, dan kunnen RET en HTM er zeker van zijn dat zij de concessie aan Arriva, Veolia of Connexxion zullen verliezen.

Gevolgen
Echter, dat de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen geheel zonder gevolgen zullen blijven lijkt eveneens niet reëel. De Amsterdamse VVD wethouder Wiebes heeft in elk geval laten weten dat de bezuinigingen voelbaar zal worden bij de Amsterdamse reiziger. Amsterdam moet van het kabinet 55 van de in de totaal 120 miljoen euro bezuinigen. De wethouder gaat er vanuit dat door de bezuinigingen 20 buslijnen en 6 tramlijnen zullen verdwijnen.