fbpx

Ov-acties om AOW-leeftijd toch toegestaan

04 mei 2010 19:06

(Novum) – Acties die de vakbonden in het openbaar vervoer tegen de verhoging van de AOW-leeftijd willen voeren, zijn toch toegestaan. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten, melden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten dinsdag.

De rechtbank in Amsterdam verbood 6 oktober de acties nog in een door de ov-bedrijven HTM, GVB en RET aangespannen zaak. De dag erna had een staking in het openbaar vervoer moeten plaatsvinden. De bonden hadden het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam plat willen leggen, maar de rechter stak daar een stokje voor.

De rechtbank oordeelde dat de bonden een conflict hebben met het kabinet en niet met de werkgevers. De staking zou mede daarom een buitenproportioneel middel zijn. FNV Bondgenoten kondigde al snel aan in hoger beroep te gaan, omdat de bond in de toekomst ook dergelijke acties wil houden.

Volgens de bonden heeft het hof geoordeeld dat het verhogen van de AOW-leeftijd een onontkoombaar effect heeft op de onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden. Daarom zijn acties wel toegestaan.

Met de uitspraak is volgens de twee partijen belangrijke jurisprudentie gecreëerd voor mogelijke toekomstige acties tegen politieke beslissingen op het vlak van collectieve arbeidsvoorwaarden.