fbpx

OV-chipkaart als betaalpas gebruiken mag niet

05 jan 2011 17:46

De OV-chipkaart mag niet als betaalpas worden gebruikt. De Nederlandsche Bank heeft eerder bepaald dat de pas alleen mag worden gebruikt om met het openbaar vervoer te reizen, stelt de SP woensdag.

Woensdag werd bekend dat de NS test of de OV-chipkaart kan worden gebruikt als betaalpas in winkels op stations. "Alle bedrijven die een pas hebben die ook bij andere bedrijven kan worden ingezet als betaalmiddel moeten daarvoor toestemming hebben van De Nederlandsche Bank", laat SP-Kamerlid Paulus Jansen via een medewerker weten.

Uitzondering
Die toestemming is voor de OV-chipkaart niet gegeven. Aanvankelijk dreigde het hele project volgens de SP daardoor vast te lopen. Uiteindelijk werd een uitzondering gemaakt en mocht de pas wel worden gebruikt voor het openbaar vervoer.

Gebrekkige beveiliging
Waarom slechts beperkte toestemming werd gegeven is niet bekendgemaakt, maar volgens de SP was de gebrekkige beveiliging van de kaart hier een belangrijke oorzaak van. Eerder is al aangetoond dat hackers van buitenaf gegevens van de kaart kunnen lezen en het saldo kunnen veranderen.
De SP is wel voorstander van het idee om met de pas een ´krantje en een croissantje´ af te kunnen rekenen. "Maar eerst moet de beveiliging in orde zijn."

Veilig
Reizigersorganisatie Rover ziet het betalen in winkels met de kaart wel zitten. De kaart is volgens de organisatie veilig genoeg en het afrekenen ermee in wenkels zou het reizigersgemak vergroten.

Geen commentaar
De Nederlandsche Bank en de NS waren niet direct beschikbaar voor commentaar.

Over de proef
Bij de proef, die tot 1 april loopt, kunnen vijfhonderd medewerkers van het bedrijf achter de OV-chipkaart, TLS, op het station van Amersfoort hun OV-chipkaart als betaalpas gebruiken. Dat kan daar bij de kiosk, een snackbar, een vestiging van een fastfoodketen en een broodjeszaak.

Uit de proef moet blijken of de OV-chipkaart gemakkelijk als betaalmiddel is te gebruiken. Mogelijk kan in de toekomst met de pas ook een fiets op het station worden gehuurd. 

Foto: Kialna Photography