fbpx

OV-chipkaart gemakkelijk maar maakt OV niet aantrekkelijker

15 mrt 2010 17:54

Een maand na de afschaffing van de strippenkaart hebben de RET en de stadsregio Rotterdam een eerste onderzoek naar de tevredenheid van de OV-chipkaart gepresenteerd. "De resultaten zijn boven verwachting" laat RET directeur Pedro Peters weten.

De waardering van de OV-chipkaart is in de regio Rotterdam de afgelopen jaren gestaag gestegen. In 2007 gaven Rotterdammers de kaart nog een 6, vorig jaar was dat al een 6,8 en dit jaar is dit gestegen naar een 7,2.

Invoering chipkaart
Uit het onderzoek blijkt verder dat 74 procent van de ondervraagde reizigers vind dat de OV-chipkaart zo snel mogelijk in heel Nederland moet worden ingevoerd. Dat staat volgens Leen Verbeek – voorzitter van de stuurgroep Decentrale Overheden implementatie OV-chipkaart – ook te gebeuren. Alleen Groningen en Drenthe moeten nog wachten tot volgend jaar.

Leren
De ervaringen van Rotterdam zijn beschikbaar voor de rest van Nederland. "We zijn vaak op ons gezicht gegaan. Andere vervoerders kunnen van onze ervaringen leren" zegt Peters. In totaal zijn er bij de invoering van de OV-chipkaart 19 decentrale overheden en 8 vervoersbedrijven betrokken.

Zwartrijders
Het aantal zwartreizigers is door de invoering van de OV-chipkaart fors afgenomen. Toch zijn er nog altijd 6.000 zwartreizigers per dag, die nu veel zichtbaarder zijn geworden. "Vroeger waren zwartreizigers onopvallend. Nu kom je niet zomaar meer de metro in. Zwartreizigers lopen nu snel achter iemand aan of trappen een poortje in. Dat zorgt voor hindelijk gedrag" zegt Peters.

OV niet aantrekkelijker door chipkaart
Alhoewel de reizigers op de meeste punten erg tevreden zijn, zijn de reizigers minder tevreden over de moeite die gedaan moet worden om geld terug te vragen als er niet is uitgecheckt. Veertig procent van de reizigers die hiermee te maken heeft gehad dit niet gemakkelijk. Verder blijken de reizigers in het algemeen wel te spreken over de kaart, maar vinden ze dat de OV-chipkaart het reizen per Openbaar Vervoer niet aantrekkelijker maakt. Ruim derdig procent van de reizigers vinden de OV-chipkaart het OV wel aantrekkelijker maakt.

Gewend
Het wennen aan de OV-chipkaart blijkt in de praktijk sneller te gaan dan verwacht. Binnen 5 reizen zijn de meeste reizigers gewend aan de kaart. Voordat ze de kaart gebruikte, dachten ze dat het ingewikkelder zou zijn. Toch is het uitchecken voor de meeste reizigers nog geen vaste gewoonte. De helft van de reizigers die deelnamen aan het onderzoek zijn dan ook wel eens vergeten uit te checken. Van die reizigers vergeet een kwart zelfs vaker dan 1 keer uit te checken.

Uitchecken
Toch neemt het aantal mensen dat vergeet uit te checken af. In januari vergat 0,85 procent van de reizigers uit te checken, na de afschaffing van de strippenkaart is dit bijna gehalveerd naar 0,48 procent. "Daar zijn wij erg blij mee. We hadden er rekening mee gehouden dat dit juist iets hoger zou kunnen uitvallen. Bij de metro wordt je immers gedwongen in- en uit te checken en bij de bus en tram moet je er zelf aan denken. Dat blijkt dus boven verwachting goed te gaan" laat een tevreden RET directeur weten.