fbpx

OV-chipkaart volledig gekraakt

25 jan 2011 17:33

Novum – De OV-chipkaart is definitief gekraakt. Gratis reizen is dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van dertig euro nu voor iedereen mogelijk. Dat melden computertijdschrift PC-Active en de NOS dinsdag. Diverse journalisten en medewerkers van de SP namen de proef op de som.

In 2008 werd de beveiligingscode van het systeem al gekraakt, maar voorheen konden vrijwel alleen hackers dat doen. Sinds enige tijd is de kaart echter niet alleen te openen met de Windows-software, maar ook te manipuleren.

Niet opgemerkt
Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Geen controle- en in-/uitcheckapparatuur merkt de fraude op.

Aangifte
Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, heeft volgens de NOS vrijdag aangifte gedaan van fraude, drie weken nadat voor het eerst illegaal met de kaarten is gereisd. Het bedrijf stelde altijd dat kaarten waarmee wordt gefraudeerd binnen 36 uur worden geblokkeerd. Van de ongeveer tien kaarten waarmee de test is uitgevoerd, werd er echter slechts één na negen dagen geblokkeerd voor reizen met de NS. Met de kaart reizen in de metro, tram en bus kon nog wel gewoon.

Onderzoek
De overige kaarten zouden in overleg met justitie bewust niet zijn geblokkeerd. Hoe groot de fraude is die Trans Link Systems echter daadwerkelijk heeft ontdekt, wil het bedrijf niet zeggen in het belang van het onderzoek.

Definitief gekraakt
PC-Active stelt dat met de kraak het failliet van het systeem is aangetoond. "De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is makkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer kost op internet maar dertig euro." Het tijdschrift stelt dat het op dit moment niet de vraag is of er massaal gebruik van de kaart gaat worden gemaakt, maar wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Veilige kaart
SP-Kamerlid Farshad Bashir eist dat minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) er persoonlijk voor gaat zorgen dat onmiddellijk wordt overgestapt op een veiligere chipkaart, meldt hij dinsdag in een reactie. Volgens hem betekent het makkelijk kunnen kraken van de chipkaart dat ´een kwaadwillende reiziger voor een prikkie kan reizen in het hele openbaar vervoer met een minimale pakkans´.

Miljoenen euro´s schade
De kans dat dit grootschalig gaat gebeuren is groot, denkt het Kamerlid. "De gevolgen zijn desastreus, want de schade die vervoersbedrijven leiden, kan al snel miljoenen euro´s per jaar bedragen. En die rekening zal de reiziger uiteindelijk betalen door hogere prijzen of slechter openbaar vervoer."

Stop uitrol OV-Chipkaart
Totdat de veilige chipkaart er is, moet de minister volgens Bashir er in geen enkele vervoersregio meer toestemming voor geven het papieren kaartje af te schaffen. "Op die manier komen er alleen nog maar meer onveilige OV-chipkaarten in omloop."

De PvdA spreekt van ´zeer zorgwekkend nieuws´. Kamerlid Jacques Monasch vraagt een spoeddebat met Schultz aan.

Foto door Kialna Photography.