fbpx
Foto: NS

OV-loket: Zowel treinen als stations voorzien van toilet

19 sep 2018 12:25

In alle treinen en op zoveel mogelijk stations moet een toilet komen. Althans, dat is wat het OV-loket wil. De ombudsman voor het openbaar vervoer wil dat niet alleen grote stations een toilet krijgen, maar ook kleinere haltes. 

In de problemen

Volgens De Telegraaf wil het OV-loket zelfs dat ieder station een wc krijgt. Maar tegenover Treinreiziger.nl zegt een woordvoerder dat het om ‘zoveel mogelijk’ stations gaat en in alle treinen. “We krijgen meer klachten over het ontbreken van wc’s op het spoor. Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer”, aldus het OV-loket in De Telegraaf. “Als je moet dan moet je. Vooral ouderen en zieken kunnen in grote problemen komen als ze onderweg niet tijdig naar het toilet kunnen.”

Steun

Reizigers moeten volgens het OV-loket ‘s avonds vaak lange tijd wachten op verlaten stations waar geen toilet is. “Het is niet alleen een probleem op het platteland, maar ook in de Randstad.” Volgens De Telegraaf is ook Rover het met het OV-Loket eens. Tegenover Treinreiziger.nl zegt een woordvoerder van het OV-loket desgevraagd dat een wc op ieder station niet haalbaar is, maar dat de ombudsman inderdaad pleit voor een wc op zoveel mogelijk stations.

Steeds meer treinen met toilet

Alle treinen van NS krijgen de komende jaren een toilet. Zo worden de Sprinter Light Trains (SLT) momenteel voorzien van een toilet, die operatie duurt echter nog geruime tijd. Daarnaast zijn er een aantal oude sprinters (SGMm) zonder toilet, maar die treinen zullen op termijn vervangen worden door nieuwe treinen. De meeste regionale treinen hebben een toilet, maar nog niet alle. Zo hebben de regionale treinen van Arriva en Breng (Connexxion) in Gelderland nog geen toilet. De extra kosten voor een toilet zou neerkomen op een half miljoen euro per treinstel. In die prijs zijn de jaarlijkse onderhoudskosten meegenomen, die door de toilet hoger uit zouden komen.

MerwedeLingelijn

Ook de treinen op de MerwedeLingelijn (Dordrecht – Geldermalsen) hebben geen toilet. Dat blijft zo als Qbuzz de spoorlijn overneemt van Arriva, omdat Qbuzz ook de treinstellen van Arriva overneemt. “Dat betekent dat reizigers de komende acht jaar, want zo lang duurt de nieuwe concessie, nog steeds niet op een toilet in de MerwedeLingelijn kunnen rekenen. Dat is erg teleurstellend”, vindt het OV-loket. Als tegemoetkoming heeft de provincie Zuid-Holland gezegd dat ze haar best gaat doen om de toiletten op de stations Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Leerdam toegankelijk te maken gedurende de tijdstippen dat de MerwedeLingelijn rijdt.

Hoekse lijn

Reizigers tussen Hoek van Holland en Rotterdam moeten het ook doen zonder wc. Dat komt doordat de trein daar plaats heeft gemaakt voor de metro, die volgens de laatste inzichten in 2019 gaat rijden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
24 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Roskott
5 jaren geleden

Op metrolijn E tussen Rotterdam Slinge en Den Haag Centraal hebben de RET metrovoertuigen ook geen WC.

Sibel
5 jaren geleden

Heel fijn!

joke dujardin
5 jaren geleden

Heel graag toiletten op alle stations en ook gratis

Stokbosveen
5 jaren geleden
Antwoord aan  joke dujardin

Gratis!? Meen je dat echt joke?
We leven in Nederland en in dit land is het heel normaal dat er betaald wordt voor alles waar je gebruik van maakt.
Alleen in de trein zelf is het (nog wel) gratis.

Dominic
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Gratis zou het naar mijn mening ook moeten zijn, toch in ieder geval wanneer de toiletten zich achter de poortjes zouden bevinden. Iets met klantvriendelijkheid. Daarnaast snap ik niet waarom we in grote delen van Europa moeten betalen voor een basisbehoefte. Dat doen ze buiten Europa toch een stuk beter; daar zijn toiletten vrijwel altijd gratis.

Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dominic

Exact, als je al betalend reiziger bent dan hoort het toilet gratis te zijn, ook op het station zelf.
Bij een café hoef je ook niet te betalen voor het toilet als je klant bent.
En tegenwoordig is het ook nog eens 0,70 euro. Ja, heel leuk zo’n tegoedbon van 0,50 euro zoals bij Duitse tankstations, maar vrijwel onmogelijk uit te geven. Als je er gewoon 0,50 euro korting bij AH to go mee krijgt zou het prima zijn, maar dat is niet het geval.

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  joke dujardin

Mee eens: Op alle stations

Niet mee eens: Gratis
En de reden daarvoor is dat onverlaten dan ook veelvuldig de wc’s gaan gebruiken waardoor er een zeer grote kans is op vernielingen en dergelijke. Ik betaal liever voor een relatief schoon en net toilet dan dat ik gratis naar een hartstikke goor toilet kan.

Drs. E.J.A. Heusinkveld
5 jaren geleden

In een nog niet zo heel ver verleden hadden alle treinen en stations een toilet. Dat is allemaal wegbezuinigd!

Henk de Klerk
5 jaren geleden

Begin er spoedig mee a.u.b
. In de randstad zijn gelegenheden genoeg om een toilet te bezoeken. Juist in Gelderland en het noorden van Nederland blijft altijd achter.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk de Klerk

@Henk de Kerk,

Helaas zijn er ook in de directe omgeving van veel kleinere stations in de Randstad geen toiletten.

Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk de Klerk

De Arriva-treinen in Friesland en Groningen hebben allemaal (altijd al gehad) een riant toilet aan boord. De reden dat dat in Gelderland niet zo is, komt doordat de aanbestedende provinciale overheid in die provincie het niet nodig vond dat er een toilet in de trein zou zijn.

Anoniem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Willem

Correct

A. van de Peppel
5 jaren geleden

Elke trein moet uitgerust worden met1 of meerdere toiletten. Toilet gebruik is een basis behoefte. Ook op de perrons van alle stations moet toilet gebruik mogelijk zijn. Het hoeft niet gratis te zijn.

P.Heesakkers
5 jaren geleden

Inderdaad± Wat enkele inzenders al opmerken. Heb ook de ervaring in Canada en USA m.n. zijn toiletten alom tegenwoordig, en gratis, als in stationsgebouwen, treinen, warenhuizen. Publieke gebouwen of ruimten. In ons land alleen op vliegvelden en ook Schiphol, gratis en ze worden prima onderhouden en schoon. Geen wonder misschien dat ik in treinen en bussen m.n. minder ouderen tref.

Dominic
5 jaren geleden
Antwoord aan  P.Heesakkers

Exact, ook in Azië zijn ze gratis en schoon, net zoals in Dubai. En als het in een land met veel vandalisme (Amerika) kan dan moet het hier toch ook kunnen. Gewoon erg klantonvriendelijk allemaal.

johan II
5 jaren geleden

Wat een leuke foto, heb je die zelf gemaakt?

Arm geitje als de klep open staat. Zo ziet ie er ook wel uit, beetje onzeker. Het leuke van dit ontwerp wc-ruimte is dat je knopjes niet kunt vinden, of je niet weet op welke je moet drukken en denkt dat alles volautomatisch gaat, ‘daar zal wel over nagedacht zijn’, in de trand van dat de eekhoorntjes, geitjes of de koekkoek in de koekkoeksklok wel ervoor zorgen dat het juiste knopje ingeschakeld wordt. Is functioneel gezien kortom geen waterdicht ontwerp, wel verrassend, interactief en vrolijk. Ikzelf stond althans met mijn broek naar beneden toen plots de deur openging.
Stel dan ook voor dat alle treinen en alle stations dit ontwerp wc krijgen. Consternatie en verwarring is een groot goed.

Janneke 1
5 jaren geleden
Antwoord aan  johan II

Ik hoorde ook al eens een conducteur aan iemand uitleggen dat wanneer je per ongeluk op de noodknop drukt de camera aangaat.Dat was voor mij reden genoeg om het nog even op te houden.

Nelly
5 jaren geleden

Hoop dat de toiletten op alle stations komen.Géén probleem om er voor te betalen,als ze goed schoon gehouden worden.Tref nu,ook op grotere stations,vaak dat toilet in de avond vaak niet gebruikt kan worden.Woon zelf in Wijchen,en ook daar is geen toilet.Misschien kan dat nog geregeld worden,met zoveel treinreizigers.

F. Eekhout
5 jaren geleden

UNIFORME BETALING
WC’s op zoveel mogelijk stations, daar ben ik een groot voorstander van, maar dan met een uniforme betaling. Nu zijn er wc’s waar een 50 OF 70 cent munt in moet of kan, dan weer een wc waar ook per mobiel betaald kan worden zoals in o.a. Weert en het ERGSTE zijn die waar men eerst een sleutel bij een KIOSK moet vragen en als borg je vervoers-bewijs in bewaring moet stellen zoals in Sittard en Leeuwarden ! Je zult maar voor een gesloten KIOSK staan en hoge nood hebben ? ! ALS ER WC’S KOMEN DAN ALLEMAAL MET EEN 50 CENT MUNT EN OPTIE VOOR BETALEN VIA EEN MOBIEL NUMMER. Nu is het één grote zooi en daar staat NIEMAND op te wachten ! ! Uniforme betaling, schoon en altijd gebruiksklaar dat is wat de reiziger wil ! In Aken Hauptbahnhof betaal je met een Euro 1 munt, maar krijgt er een automatisch reinigende schoon toilet voor terug…, nu Nederland nog !

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  F. Eekhout

Ik vind het wel meevallen…

Ik ben het er wel mee eens dat de sleutel via de Kiosk afgeschaft moet worden en er gewoon bij de deur van de wc betaald moet worden (dit is trouwens niet zo in Leeuwarden, daar betaal je bij het toilet zelf, en Almelo echter, moet je eerst op het perron bij de Kiosk de sleutel halen, dan de trappen af naar de stationshal, de stationshal door en in de hoek zit dan het toilet).

Op de grotere stations heb je grotere toiletgroepen waar constant een schoonmaker aanwezig is. Daar betaal je 70 cent (munten van 70 cent zijn er niet 🙂 ) en kan je ook contactloos betalen. Ideaal. En met je bonnetje kan je 50 cent korting krijgen in bijvoorbeeld de Kiosk. Bij wc’s waar je geen schoonmakers hebt en je geld in de deur moet doen om hem te openen betaal je 50 cent.

Betalen door te bellen naar een betaald telefoonnummer vind ik niets, dit is een 0900-nummer. Dit betekent dat je de kosten voor het toilet betaalt, en daarnaast nog het starttarief en de kosten per minuut.

Gewoon zorgen dat je altijd een paar munten van 50 en 20 cent bij je hebt.

Laurens Smid
5 jaren geleden

Gorinchem heeft een ruime stationshal maar ook daar is helaas geen toilet aanwezig daar kan naar mijn inziens ook een betaal bare toilet komen er is ruimte genoeg daar aanwezig om een toilet te bouwen. Want op dit station komen ook meerdere buslijnen naar toe.

Treingraag
5 jaren geleden

Station Lourdes: schone en gratis toiletten in verarmd Frankrijk, station Peschiera del Garda: gratis en schoon toilet in verarmd Italie. Is NL te rijk voor gratis?