fbpx

Overweg Harlingen na ongevallen opgeheven

28 sep 2017 21:14

De spoorwegovergang aan de Oude Trekweg in Harlingen is niet meer in gebruik. De boel is open gegraven en niemand kan er meer langs. Eerder dit jaar gebeurden er twee ernstige ongelukken op de overweg, die geen slagbomen heeft. Na die ongevallen bereikten spoorbeheerder ProRail, de gemeente en boer Sijtsma, naar wiens erf de overweg leidde, snel een akkoord over een andere ontsluiting.

De familie Sijtsma, de burgemeester van Harlingen en ProRail-topman Pier Eringa waren er donderdag bij toen de oude weg onklaar werd gemaakt. Boer Sijtsma kan nu van en naar zijn boerderij rijden over een brug. Eind maart kwamen een man en zijn zoontje om toen de auto waarin ze zaten in botsing kwam met een trein. Ze maakten deel uit van een peuteropvang-uitje naar de boerderij vlak over het spoor. Een maand ervoor was er ook al een aanrijding, toen met een lichtgewonde en grote blikschade als gevolg.

In mei werd bekend dat de overweg na de zomervakantie opgeheven zou worden. Dat is nu dus daadwerkelijk gerealiseerd. In ons land zijn nu ongeveer 120 openbare overwegen die niet beveiligd zijn met bomen en bellen. ProRail beschouwt die als onveilig en niet meer van deze tijd.

(c) ANP