fbpx

Panteia verwacht groei spoorgoederenvervoer in 2014

13 jan 2014 11:33

Het goederenvervoer zal in 2014 met naar verwachting 1% groeien. Voor het spoorgoederenvervoer zijn de vooruitzichten iets gunstiger. Dat meldt advies- en onderzoeksbureau Panteia in de negentiende editie van de ‘Korte Termijn Voorspeller’ voor het Nederlandse goederenvervoer.

De ontwikkeling van het volume spoorgoederenvervoer is sterk gekoppeld aan de havenoverslag. De overslag in Rotterdam bleef in 2013 constant, maar de Amsterdamse haven liet groei zien. De haven van Amsterdam meldt dat de spoorcapaciteit wordt vergroot. Voor 2014 wordt voor het Nederlandse spoorvervoer een groei van 1 miljoen ton verwacht. Dat is een groei van 2,3% ten opzichte van 2013.

In vergelijking tot de andere modaliteiten is de relatieve groei van spoorvervoer het sterkst, maar spoorvervoer heeft een beperkt aandeel in de modal split. Ondanks het feit dat de volumes in het spoorgoederenvervoer het sterkste zijn hersteld in de afgelopen jaren, liggen de volumes nog altijd onder het niveau van voor de kredietcrisis van 2008.