fbpx

Papieren treinkaartje blijft voorlopig

Het papieren treinkaartje blijft voorlopig bestaan, zolang regionale spoorvervoerders en de Nederlandse Spoorwegen geen oplossing hebben gevonden voor het probleem van het dubbele opstaptarief.

Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat hiervoor een Algemene Maatregel van Bestuur invoeren. Eurlings stelt ook een onafhankelijke commissie in die een structurele oplossing moet vinden, zo liet hij de Tweede Kamer vrijdag weten.

Opstaptarief
Een treinreiziger die met de OV-chipkaart reist betaalt per vervoerder een opstaptarief.
Als hij één reis maakt met verschillende spoorvervoerders, bijvoorbeeld van Assen naar Winschoten, van Kerkrade naar Venlo of van Utrecht naar Winterswijk, kan hij twee tot drie keer het opstaptarief betalen.

Afschaffing papieren kaartje
Eerder had de Nederlandse Spoorwegen al laten weten het papieren treinkaartje pas af te schaffen als de reiziger tevreden is over de OV-Chipkaart.  "Voor ons geldt dat minimaal 70% van de reizigers de OV-chipkaart als een vooruitgang moet zien" zei Boukje Bügel – commercieel directeur NS Reizigers – eerder. In 2009 gaf directeur NS Reizigers Jacques Huberts aan dat het papierenkaartje minimaal blijft tot 2012 (zie video).