fbpx
Foto: (c) DB

Personeel Deutsche Bahn (DB) gaat voor onbepaalde tijd staken

18 mei 2015 21:27

Vanaf woensdag is de Duitse treinreiziger weer de klos van een staking van de kleine spoorvakbond GDL. De leden van de vakbond leggen voor onbepaalde tijd het werk. Daardoor zullen veel treinen van de Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, niet rijden. 48 Uur voordat de staking eindigt, wordt het einde aangekondigd. Ook treinreizigers tussen Nederland en Duitsland moeten vanaf woensdag rekening houden met hinder. 

  • Update: Er is dinsdag nog een gesprek geweest tussen GDL en DB, maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. De staking woensdag gaat door. 

NS International durft nog niet te zeggen wat de gevolgen zullen zijn. De redactie van Treinreiziger.nl verwacht op basis van voorgaande stakingen dat de trein Amsterdam – Berlijn wordt ingekort tot Amsterdam – Bad Bentheim. Treinreizigers naar Berlijn krijgen waarschijnlijk het advies (kostenloos) per ICE om te reizen via Duisburg. Ook bestaat er een grote kans dat de City Night Line uit valt. Tijdens voorgaande stakingen bleef de ICE Amsterdam – Frankfurt rijden.

De Duitse spoorwegen (DB) zullen naar verwachting vanaf dinsdagmiddag 24 tot 48 uur voor vertrek bekend maken welke treinen er per dag gaan rijden. Vanaf dat moment is de reisplanner aangepast en kunnen reizigers via deze pagina een reisadvies krijgen met alleen de rijdende treinen. Doordat de nooddienstregeling vooraf gepubliceerd wordt, weten treinreizigers vooraf of ze hinder zullen ondervinden van de staking. 

Het is de zevende grote treinstaking sinds 1 september. De GDL eist een hoger loon en kortere werktijden. Veel belangrijker is dat de bond een eigen cao voor zijn leden eist. Deutsche Bahn heeft al een cao afgesloten met de veel grotere vakbond EVG en voelt niets voor twee cao´s binnen één bedrijfsonderdeel. Afgelopen weekeinde liepen onderhandelingen tussen beide partijen opnieuw vast. Er zijn al bijna twintig overlegrondes geweest.

De staking in het goederenvervoer begint dinsdag al om 15.00 uur. Vanaf 02.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag wordt het personenverkeer getroffen. Treinreizigers moeten er in ieder geval rekening mee houden dat er tijdens de pinksterdagen veel treinen uitvallen.

Redacteur Hildebrand van Kuijeren wordt door de staking ook getroffen. Hij wil woensdag vanuit Hamburg via Osnabrück terug reizen naar Nederland. Hij zal waarschijnlijk ook zijn reisplan moeten aanpassen, omdat de trein Amsterdam – Osnabrück – Berlijn waarschijnlijk uitvalt.