fbpx

Petitie voor trein Weert – Antwerpen

10 nov 2012 12:43

Er moet een reizigerstrein komen van Weert naar België. Dat vinden acht reizigersorganisaties uit België en Nederland, die een petitie zijn gestart. De reizigersorganisaties roepen de Nederlandse en Belgische Spoorwegen op werk te maken van een treinverbinding tussen Antwerpen, Neerpelt en Weert. Inmiddels hebben al zo´n 1200 mensen de petitie ondertekend, waaronder de burgemeester en wethouders van de gemeente Weert.

De Belgische spoorwegen (NMBS) verlengen de treindienst van Antwerpen naar Neerpelt in december 2013 naar Hamont, 700 meter van de Nederlandse grens. Het is dan nog zo’n tien kilometer verder naar Weert. Hoewel het spoor en de overige infrastructuur grotendeels aanwezig zijn, voelen de Belgen er niets voor om door te rijden naar Weert. Volgens de NMBS zouden er niet voldoende reizigers zijn naar Weert.

Onlangs toonde een haalbaarheidsstudie van Movares aan dat een treinverbinding tussen Antwerpen en Weert wel degelijk reizigers trok. De exploitatie zou niet helemaal kostendekkend zijn. De meeste regionale spoorlijnen in Nederland zijn ook niet helemaal kostendekkend en krijgen subsidie van de provincie.

De petitie is een initiatief van ROVER Nederland, Voor Beter OV, ROVER Limburg, VIEV, WTNW, TreinTramBus, WOVK en POSTUBEN.