“Politiek positief over Lelylijn, maar geen geld”

Veel politieke partijen (SP, D66, PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP) noemen de Lelylijn in hun verkiezingsprogramma. Toch is het zeer onzeker of de beoogde nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Lelystad er komt. De financiering wordt een heel zware dobber. Tot die conclusie komen Omrop Fryslân, RTV Drenthe en RTV Noord.

‘Het zit er op dit moment niet in’

Dat de Lelylijn in verschillende verkiezingsprogramma’s wordt genoemd is belangrijk, maar je moet het ook niet overschatten, stellen meerdere noordelijke bestuurders tegen de omroepen. “Dat het in de programma’s genoemd wordt is goed, maar het gaat erom wat Den Haag besluit”, stelt één van hen.

CDA-prominent Pieter Omtzigt gaf eerder deze maand tijdens het Noordelijke Lijsttrekkersdebat al een waarschuwing: “Ik zie dat er een heleboel politieke partijen zijn die niets liever doen dan zoveel mogelijk beloven, terwijl we ons in de diepste economische crisis bevinden. In alle eerlijkheid: het zit er op dit moment niet altijd in.”

Compensatie Zuiderzeelijn

Voor de lijn zou volgens schattingen 5 tot 10 miljard euro nodig zijn, al zijn er ook critici die daar vraagtekens bij zetten: de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle) was 50 kilometer, inclusief een tunnel en een brug, en kostte 1,1 miljard euro. De Lelylijn is circa 130 kilometer. Als de schattingen van de Lelylijn kloppen, dan zouden de kosten per kilometer dus nu een stuk hoger zijn dan een kleine tien jaar terug bij de Hanzelijn.

Eerder werd al bekend dat er voor de Lelylijn geen geld beschikbaar komt uit het groeifonds. Kenners wijzen er bovendien op dat toen de Zuiderzeelijn in 2006 werd geannuleerd het Noorden al compensatie heeft ontvangen.

Nieuws over de Lelylijn

This post was last modified on 2 mei 2021 18:07

Bekijk reacties

 • Dit zijn allemaal flauwekul argumenten. De staat kan op de kapitaalmarkt lenen en krijgt 0.7% rente cadeau. Dus geld is er zat en je krijgt nog geld toe als je a.u.b. wil lenen.

  Dat betekent dat we naar de maatschappelijke argumenten moeten kijken. Stel de bouwkosten zijn 6 miljard die we afschrijven in 30 jaar, dan moet de lijn per jaar 200 miljoen opleveren.

  Dus als de BV Nederland door die lijn een Bruto Nationaal Product (BNP) krijgt dat jaarlijks 200 miljoen hoger is t.g.v. die lijn, dan krijg je de lijn als het ware gratis. Je kan ook zeggen, de lijn drukt met 200 miljoen jaarlijks op de begroting.

  Het gaat dus om maatschappelijk nut en niet om het aantal miljarden waarmee de lijn initieel op de begroting drukt.

   • Als het alleen aan treinkaartjes ligt, dan gaat dat niet. 3000 reizigers, 365 dagen, 50 euro voor een retourtje. Dat is 3000 x 50 x 356 = 55 miljoen.

    Met 12000 extra reizigers, het viervoud, lukt het dus wel!!!

    Trouwens, 3000 extra reizigers is lachwekkend gering. Ik denk dat die alleen al naar het station Drachten reizen. Op Groningen en Leeuwarden rijden dagelijks pakweg 30 treinen, dus samen 60 treinen.
    Je verwacht dus slechts 50 extra reizigers per trein; dat is slechts een half rijtuig.

    Maar je moet ook aan andere effecten denken. Heel veel reizigers besparen tijd en kunnen die tijd gebruiken om geld te verdienen. En zo zijn er veel meer maatschappelijke effecten die je allemaal moet verdisconteren.

    • Quote:

     Trouwens, 3000 extra reizigers is lachwekkend gering. Ik denk dat die alleen al naar het station Drachten reizen.

     https://www.treinreiziger.nl/aantal-in-en-uitstappers-per-station-2013-2018/

     Dat weet ik wel zeker. Als je kijkt naar de aantal reizigers bij Heerenveen in 2018.

     Drachten zal iets beter te vergelijken zijn met Dronten. Door de Hanzelijn stapten velen over op de trein. Al hadden de bus vervoerders al zelf een buslijnen verkort, veranderd of opgeheven.

     Tussen Groningen - Drachten - Heerenveen - Emmeloord - Lelystad heb je zoal nieuw reizigerspotentieel. En dan is het aangesloten op Flevoland/Randstad. En zelfs West Brabant.

     Maar maximaal effect met reizigersaantallen zal de Lelylijn echt hebben als tussen Groningen - Bremen grondig gemoderniseerd wordt. Hopelijk zal de Duitse deelstaat, provincie Groningen, Nederlandse overheid, Duitse overheid en EU dit willen financieren.

  • Quote:

   Het gaat dus om maatschappelijk nut en niet om het aantal miljarden waarmee de lijn initieel op de begroting drukt.

   Dat is tenminste een goed uitgangspunt. Maar in de afweging van de overheid werd helaas vooral een kosten en baten discussie gevoerd. Dat is helaas alleen maar erger geworden na de uit de hand gelopen kosten met HSL & Betuweroute. Het moet kostendekkend zijn.

   Wat bij een aantal infrastructuurprojecten in Europa gewoon niet lukt. In Londen wordt de peperdure Crossrail aangelegd omdat het pure noodzaak is. Anders slibt het bovengronds en zelfs deels ondergronds dicht.

   En de Fehmarnbelttunnel zal ook duur zijn. Maar het Denemarken met veel minder inwoners zorgt er wel voor dat er rechtstreeks weg - en treinverkeer is tussen Hamburg - Kopenhagen. En dat de zeer lange wachtrijen voor de ferry's tussen Puttgarden - Rodby via de Fehmarnbelt verdwijnt.

   • De rechtvaardiging van de Fehmarntunnel zit bij het goederenvervoer. Voor reizigersvervoer is het gezien het potentiële aantal reizigers een zwaar verliesgevend project

    • Inderdaad zal het goederenvervoer per spoor het meest profiteren. De prognoses duiden daarover duiden daar op.

     Maar de frequentie tussen Hamburg - Kopenhagen zal 1 keer p/u worden. En er zal een regionale trein rijden tussen Nykobing - Lübeck (1 keer p/u). Er zal via de Fehmarnbelttunnel 4 - 5 keer p/u treinen p/u in elke richting rijden.

     Of het rendabel zal zijn zal de toekomst uitwijzen. Maar de ferry tussen Puttgarden - Rodby is niet meer berekend op de huidige vervoersstroom. En de goederentreinen moeten een omweg maken van 160 km via Padborg, Kolding en Odense.

     Waardoor een goederen spoorvervoerder meer betaalt vanwege de hogere energieverbruik. En dat is ook nadelig voor het milieu vanwege hogere brandstofverbruik.

  • Exact: door de quantitatieve easing, het bijdrukken van geld is elk project opeens rationeel en verantwoord. Je kan een HSL naar Limburg met dezelfde redenatie aanleggen. Op kosten van de spaarders en (toekomstige) gepensioneerden (en dat zijn we allemaal). Want geldverruiming is een transfer richting mensen en organisaties met schulden.

 • Omtzigt heeft gelijk.
  Voor een stemadvies kun je beter 'omzien' naar wat er is gepresteerd dan naar wat er wordt beloofd.

 • Volgens de informatie van de regionale omroepen moeten er minstens 100.000 huizen in het Noorden worden bijgebouwd om de lijn rendabel te maken. Een mooie win win dus om de lijn te bouwen en 100.000 woningen niet in de volle Randstad maar in het Noorden te bouwen. Deze kansen zijn er ook voor Oost-Nederland en Zeeland, maar dan moet er wel politieke durf zijn voor investeren in snellere spoorverbindingen (200km/u) of slimmere aansluitingen op de hsl.

  • Interessant is dat het geld uit het Nationale Groeifonds dus niet voor dergelijke verbindingen wordt gebruikt maar vooral in de Randstad. Dus: hoezo nationale groei?

   • Het maakt niet uit waar die groei zou zijn. Al shet maar binnen Nederland is. Dat heb je met nationale dingen.
    Belangrijk zou zijn direct te beginnen maar dat kan met geen van de grote projecten. Die hebben allemaal een voorbereidingstijd van 10 jaar.

  • Een mooie vergelijking. Stel dat een huis in het Noorden 100.000 goedkoper is. Ik denk dat het verschil in huizenprijzen zelfs nog groter is. Je bouwt 100.000 huizen. Dat is het 100.000 x 100.000 = 10 miljard. Kassa, het geld is al gevonden.

   En dan hebben we het nog niet eens over de inverdien effecten. Als de staat voor 10 miljard een spoorlijn bouwt, dan worden BTW, loonbelasting en sociale premies afgedragen. Via de achterdeur komt pakweg 5 miljard weer bij de staat terecht.

   • Die huizen worden door de aanstaande eigenaren betaald en niet door de staat. Er is helemaal geen geld wat bespaard wordt.

  • Dat is kenmerkend in Nederland. De Randstad is een banenmotor. En daar wordt de aanleg van de infrastructuur het meest gedaan. Logisch. Omdat er zo veel inwoners zijn. En de infrastructuur moet aangepast worden aan de vervoersbewegingen en vervoersstroom. Prima als de Noord - Zuidmetrolijn wordt doorgetrokken naar Schiphol.

   Maar daarbuiten wordt het veel minder gestimuleerd. In Duitsland is het veel meer verspreid over Hamburg (Noordwest Duitsland), Berlijn (Noordoost Duitsland), Köln (West Duitsland), Frankfurt , München (Zuid Duitsland). In Frankrijk leiden alle wegen naar Parijs.

   En in Nederland lijkt veel geconcentreerd te zijn op de Randstad. Almere is een voorstad geworden van Amsterdam. En daarna is het in de trein veel rustiger. En ook de omgeving.

   • Natuurlijk is de Randstad een zeer belangrijke banenmotor, maar er wonen wordt steeds duurder. Ook wordt langzamerhand het Groene Hart opgeofferd. Daarom zou het aantrekkelijker moeten zijn om verder van de Randstad te kunnen wonen door snellere verbinding te bouwen. De Randstad wordt ontlast en de krimpregio's weer gevuld.

   • @hanzeboog2012 De Randstad als banenmotor? Dat is deels verleden tijd. De regio Rijnmond draait niet zo lekker. Wat zijn nu de banenmotoren in Nederland: Amsterdam, Utrecht, regio Eindhoven, regio Arnhem - Nijmegen en Groningen (stad).

    Het is juist de grote zorg dat de Randstad systematisch achter blijft. Vooral Rijnmond is gebaseerd op de haven en de oude industrie. De haven wordt steeds efficiënter en kan veel meer doen met hetzelfde aantal banen. De industrie in de Rijnmond is verouderd en is op zijn retour. Hightech zit in Eindhoven. Fintech zit in Amsterdam. Het is niet voor niets dat de 10 min. trein op de assen Amsterdam - Eindhoven en Utrecht - Arnhem - Nijmegen wordt ontwikkeld.

   • Nou de Randstad is een gecreëerde (overheids)banenmotor met geld van heel Nederland! Zelfde gebeurt momenteel met de regio Eindhoven, ook daar stort de overheid miljarden in, zo kan ik ook een banenmotor worden... Kijk nu eens hoe de hele regio Amsterdam in elkaar klapt door de Corona, Schiphol ligt op z'n gat, het toerisme is weg en de bloemenhandel ligt bijna stil. Geloof mij, de Randstad gaat er de komende jaren heel anders uit zien en vele mensen zullen er weg trekken (is al aan de gang) en thuis werken vanuit een betaalbaar huis elders in het land, peperdure kantoorgebouwen kunnen ze sluiten en slopen. Ook de NS gaat dit goed merken, met name in de Randstad. Feit is wel dat de regio's langs de gehele oost-grens aanmerkelijk minder last hebben van de Corona-crisis, misschien een idee om daar eens wat meer te investeren kabinet?

  • Dat zijn de argumenten waardoor het voor de ongeinformeerde Nederlander een rationeel project lijkt: een overloopgebied voor de Randstad... Maar Lelystad zit veel dichter bij Amsterdam en nooit heeft dat de rol vervult die men in gedachten had. Stukken van Lelystad Zuid (een geprojecteerd station dat nooit geopend is vanwege te weinig reizigers) zijn al weer deels afgebroken.

   • Lelystad is verre van aantrekkelijk om te wonen. Op het gebied van stedenbouw en architectuur heeft men de verkeerde ambities gehad. Maar dat is verder niet voor dit forum. Beter ontsluiten van de regio’s door snelle spoorlijnen wel.

    • @2N2: het is veelzeggend dat je Lelystad als beginpunt en naamgever van de Lelylijn als 'off topic' poogt weg te zetten. Lobbyisten mogen op o.a. de NOS uitgebreid aangegeven hoe belangrijk de forenzen-functie van de Lelylijn wel niet zal zijn.

    • Dit is een forum voor hobbyisten. Je kunt je afvragen of jij daar met je scherpe toontje tussen hoort..

    • @2N2: nee, dit is een forum voor treinreizigers die moeten aanhoren dat er, in tegenstelling tot vroeger in Nederland en tal van buurlanden vandaag de dag, echt geen geld is voor wisselverwarming maar wel miljarden hiervoor.

     Lobbyisten dulden geen kritiek en tegenspraak meer, aanvallen op de persoon: welkom in de 21e eeuw (die eigenlijk heel veel lijkt op de 19e eeuw, maar dat is wel een ander topic.

  • Wel 25 miljard voor wegen de komende jaren, zoals de onzinnige uitbreiding door de Amelisweerd?

    • Dat is minder dan de helft. Overigens zijn die 25 miljard voor nieuwe wegen. Voor onderhoud zijn andere potjes.
     Kijk eens naar de volgende verhoudingen bij tunnels onder het IJ/Noordzeekanaal.
     1983
     5 sporen in de treintunnels
     12 rijstroken in de autotunnels
     2021
     5 sporen in de treintunnels
     30 rijstroken door de autotunnels
     Nog altijd moeten ertstreinen door Amsterdam Centraal over de middensporen die gaan verdwijnen.

     Investeren in spoor en snelle treinen heeft zin. Dat zie je in de IntercityDirect tussen Amsterdam en Rotterdam, zelfs met opgelapte, oudere rijtuigen en de Traxx met de nodige problemen. De toeslag betalen de reizigers graag.

     Met sneller spoor, ERTMS en de ICNG kan voor een belangrijk deel voorzien worden in de verplaatsingsbehoefte in de toekomst met veel minder ruimtegebruik. veel minder uitstoot en veel efficiënter dan 2 x 7 rijstroken en de nodige klaverbladen en andere kunstwerken.

     Station Hoofddorp zou eerst onrendabel zijn . Moest er niet komen, maar zorgde voor gigantische ontwikkelingen direct naast het station. Het station moest daarna al twee keer uitgebreid worden.
     Als je spoorlijnen en stations ontwikkelt met concentraties van wonen en werken bij stations kunnen veel ruimtelijke problemen en behoefte aan huisvesting worden opgelost. Het moet een samenhangend geheel zijn: functies die elkaar versterken. Er wordt wel eens minachtend gedaan over fietspaden, maar ook comfortabele e-bike-routes kunnen mensen dichterbij een station brengen. Een dergelijk samenhangend pakket gekoppeld aan push-maatregelen voor de individuele automobilist zorgt dat investeringen ook rendement opleveren

    • Begrijp mij niet verkeerd, van mij mag het ook meer. Maar hoeveel autokilometers worden er gemaakt en hoeveel reizigerskilometer per trein? Als je daar naar kijkt doet de trein het denk ik niet eens zo slecht. Pre-corona reisden ongeveer 600.000 reizigers per dag met de trein (vorig jaar is dat meer dan gehalveerd). NS spreekt over 1,2 miljoen reizigers, maar als je retourritje maakt tel je twee keer.

 • zoals elders gepost:
  Wat een dom volk toch om te denken dat zo'n spoorlijn aangelegd zou worden terwijl het eerder gereserveerde budget verdeeld is onder de armen. Dwz de lokale overheden die er fietspaden en haventjes van aanleggen. Of op de bank houden.
  Nu zou er plots het dubbele uit de hoed getoverd moeten worden voor dit waanidee. Het idee dat ze presenteren is ook door een paar communicatiestudenten gemaakt.

  • Beste Dries,

   Gebrek aan visie en kennis van het OV is kenmerkend voor de groep die de Lelylijn promoot. De meest basale denkfouten worden gemaakt door deze groep bestaande uit WGSiF, Initiatiefgroep Lelylijn en VNO/NCW Noord.

   Ze gaan in hun denkwijze uit van maximaal te behalen reistijdwinst en niet van een exploitatiemodel die het meeste aantal reizigers trekt. Waarom een rechtstreekse verbindingsboog realiseren tussen Heerenveen en Joure vanuit Leeuwarden, terwijl je weet dat het aantal potentiële reizigers slechts 1000 reizigers bedraagt.

   Het gaat om het bundelen van reizigersstromen, waarbij het cruciaal belang is om de Flevolink te realiseren. De Flevolink is ook van enorme betekenis voor Almere en Lelystad in het kader van reistijdverkorting richting Utrecht met circa een half uur.

   In Heerenveen dient de lijn gebundeld te worden met de lijn Zwolle - Leeuwarden, waardoor deze spoorlijn kan fungeren als een belangrijke feeder van de reizigersstromen.

   Door bundeling van de spoorlijnen door Heerenveen maak je het mogelijk om een hoogfrequente IC verbinding te realiseren. Tevens voorkom je gigantische verkeersproblemen op het knooppunt A7/A32.

   De bovengenoemde lobbygroepen zijn prutsers van de eerste orde en laten Nederland afstevenen op een nieuw debacle. En dat verdient Noord Nederland niet.

   • @Wilfried Jellema
    In Heerenveen dient de lijn gebundeld te worden met de lijn Zwolle – Leeuwarden, waardoor deze spoorlijn kan fungeren als een belangrijke feeder van de reizigersstromen.

    Ik zie het nut niet van een bundeling met de bestaande spoorlijn. Een kruisingsstation zoals meerdere personen hier beschrijven heeft uit mijn oogpunt net zoveel meerwaarde. Een gebied rondom een nieuw station kun je altijd opnieuw inrichten, ook zodat er geen verkeersproblemen ontstaan. En maakt Heerenveen daarmee mischien wel aantrekkelijker.

    En met welke snelheid zullen doorgaande treinen het station Heerenveen dan passeren? Ten noorden van Heerenveen is er geen ruimte om een boog te realiseren voor snelheden van 200 km/h. Hier is hooguit een boog voor snelheden tot 80 / 100 km/h mogelijk. En anders is er een doorsnijding van het landschap over meerdere kilometers noodzakelijk wat meestal ook niet gewenst is. Een bundeling met de A6 heeft dat grote nadeel niet. Als de Lelylijn naar Duitsland doorgetrokken zou worden lijkt het me ook niet wenselijk dat doorgaande internationale treinen als ICE en EC van 200 km/h naar 80 km/h afremmen moeten, alleen maar omdat men de lijn in Heerenveen met de bestaande lijn bundelen wil. Juist bij zulke lijnen gaat het om een snellere reistijd als concurrent voor de auto en o.a. ook het aantrekkelijker maken van gebieden voor het wonen buiten de Randstad.

  • @Dries: je ziet dat het een heel gevoelig punt is: het Noorden heeft zijn Lelylijn miljarden al gekregen en nu vragen ze het gewoon nog een keer (door de naam van de lijn te veranderen). Je ziet in hun reacties dat ze het onderwerp z.s.m. verleggen.

   • Wat een onzin. Heb je enig idee waaraan de RSP gelden zijn besteed?
    Groningen heeft voor een half miljard haar eigen ringweg gemoderniseerd, omdat IenW dat niet kansrijk achtte. Friesland heeft een gevaarlijk kruispunt aangepakt. De rest zit nu nog in potjes van de provincie Groningen. Er stonden twee spoor projecten op de planning: spoor naar Stadskanaal en wunderline. Omdat die ringweg veel duurder uitviel dan gepland is nu een deel van het potje dat voor de wunderline bestemd was overgeheveld naar de ringweg.

    IenW legt zelf vrolijk nieuwe snelwegen aan waarvan ze denk dat ze rendabel zijn (voor 20 miljard) zonder enige toekomstvisie. Maar de ringweg van Groningen? Niet rendabel genoeg. Laat ze daar maar op elkaar botsen, dat is toch niet ons economisch zwaartepunt. Willen we dat het Nederlandse autoverkeer blijft groeien? Als het antwoord ja is, moeten we vooral zo doorgaan. Wat mij betreft stoppen we onmiddellijk met nieuwe wegen bouwen en oude verbreden.

   • @FyraFlop: en andere lokale projecten. Ze hebben het geld in handen gekregen en besloten het ook aan wegen uit te geven. En verkeersveiligheid is ook een belangrijk issue vind ik.

 • En dus zitten wij noorderlingen nog eeuwen vast aan 1 klote lijn tussen Meppel en Zwolle, de zogenaamde "flessenhals". De flessenhals zorgt elke week voor wisselstoringen en andere shit.

  Ik had toch inmiddels verwacht dat @Hildebrand van Treinreiziger.nl eens op zou komen voor de noordelijke reiziger. Maar ook deze website is puur en alleen voor de Randstad. Want uw website plaatst alleen maar via een negatieve insteek berichten over de Lelylijn.

  Maar gaat het over het spoor rondom Rotterdam of in landen met veel sneeuw, dan lees ik alleen maar super positieve artikelen.

  Het valt mij echt van u tegen, @Hildebrand van Kuijeren, de man achter de ooit zo belangrijke website Treinreiziger.nl.

  U mag als Treinreiziger.nl ook iets meer "strijden" voor goede spoorverbindingen in Nederland. En dan heb ik het dus niet alleen over de Randstad.

  U mag dus weer iets meer in actie komen met deze website. Ik mis dit nu al een tijdje. Dus kom van uw bank en word weer de echte belangenbehartiger van en voor alle treinreizigers uit alle hoeken van Nederland.

  Namens alle kritische treinreizigers uit alle hoeken van Nederland, zeg ik bedankt voor de aandacht en...nu in actie!

  • Ik heb zelf meerdere jaren in Warffum gewoond, 25 kilometer ten noorden van Groningen. In die tijd speelde de discussie rond de Zuiderzeelijn. Het was niet bepaald dat de Noordelingen, in elk geval in het Hogeland zaten te springen.
   Treinreiziger.nl is een platform voor reizigers met nieuws en tips. We zijn geen actie organisatie of reizigers organisatie. Neemt niet weg dat ik op zich wel positief ben over de Lelylijn. Om de landsdelen aanzienlijk sneller bereikbaar te maken omarm ik zeer. Of de Lelylijn veel kans van slagen heeft, betwijfel ik. En onze invloed in die discussie is ook gering.
   Het gemopper dat het Noorden zich altijd achtergesteld voelt is onterecht. Veendam is heropend, groot deel spoor verdubbeld tussen Groningen - Leeuwarden, trein door getrokken naar Eemshaven. Keerspoor aangelegd in Assen, straks hopelijk ook een trein naar Stadskanaal, investering spoor bij Herfte, aanleg Hanzelijn. Allemaal zaken waar het noorden van profiteert. Dat gezegd hebbende mag de Lelylijn er van mij wel komen. Ik denk dat het kan bijdragen tot een substantiële groei.
   Het verhaal van flessenhals als excuses voor lelylijn is echt onzin. Als dat de reden is om de Lelylijn aan te leggen zou ik zeggen zorg dan op bestaande spoor voor excellente kwaliteit van de wissels en zet er desnoods een mannetje bij.

   • Meer dan 85% van de Groningers woont op fietsafstand van een station. Als Stadskanaal daarbij komt, wordt dit percentage nog hoger.

    • Dat is inderdaad fantastisch. Een dorpje als Warffum of Roodeschool met een station zijn er maar weinig.

    • @Hildebrand.
     In Groningen zijn er genoeg. Rond Baflo is het geweldig wonen, met een prima treinverbinding naar de stad om te werken.

    • @Bert, klopt. In Groningen en Friesland wel. En dat is mijn punt: als je vervolgens gaat mopperen op het spoor in noord-nederland is dat dus onterecht.

  • Quote:

   En dus zitten wij noorderlingen nog eeuwen vast aan 1 klote lijn tussen Meppel en Zwolle, de zogenaamde “flessenhals”. De flessenhals zorgt elke week voor wisselstoringen en andere shit.

   Eigenlijk is het met de spoor en autosnelweg tussen Meppel - Hattemerbroek een flessenhals. Want na de spoorbrug over de IJssel krijg je een splitsing nabij knooppunt Hattemerbroek.

   Wel is het aantal rijstroken in Zwolle 2 x 3 rijstroken i.p.v. 2 x 2. Niet voldoende in de spitsuren.

   Maar de aanleg van de snelle spoorlijn tussen Noord Nederland - Randstad v.v. verzandt bij de kabinet(ten) als er een kosten en baten discussie gevoerd wordt. Over het nut van de Lelylijn hebben ze minder over. Want ze willen dat de Lelylijn zo veel mogelijk kostendekkend aangelegd kan worden. Kortetermijnvisie van het kabinet. En met de VVD als grootste partij zal de Lelylijn niet aangelegd worden.

   En het argument van de flessenhals zal niet veel indruk maken. Dat is een ingecalculeerde risico. Zie de ontwrichting van het spoornet met de sneeuwstorm. Ook ingecalculeerd.

   Maar de HSL Zuid werd wel aangelegd vanwege afspraken met België, Duitsland, Frankrijk en Engeland om een HSL corridor Londen/Parijs - Lille - Brussel - Köln/Amsterdam aan te leggen.

   Hoop dat Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland ook zo'n infrastructuurproject gaan plannen. Vorig jaar hebben ze het in Hamburg al over gehad dat ze de spoorinfrastructuur tussen Amsterdam - Stockholm wilde verbeteren. Hopelijk wordt dat snel concreet.

   In ieder geval zal over 10 jaar goede spoorinfrastructuur liggen tussen Malmö - Kopenhagen - Fehmarnbelt (tunnel) - Hamburg - Bremen. Maar daarna houdt het bij de huidige plannen het wel op.

   • Tja... zolang een significant deel van onze bevolking het OV een privilege vindt en het bezit van een eigen auto een recht, zie ik geen Lelylijn komen... eerder de A6/A7 als supersnelweg...
    Immers, de ware reden dat Thalys, eurostar en ICE zo populair zijn, is dat er geen betaalbare auto bestaat waarmee je met dezelfde mate van veiligheid 200-300 km/u over de snelweg kunt rijden.
    Maar wat als zo'n auto WEL zou bestaan? En die ook nog eens emissievrij en zelfrijdend is? Zou je dan nog de trein nemen?

    In o.a. Duitsland zie ik al wel heel voorzichtig een omdenken... van autobezit naar autogebruik. Duitsland heeft dan ook een infrastructuur waarmee je met de trein hogere reissnelheden kunt halen dan met de auto. Daar loont het om naar het dichtstbijzijnde ICE-station te rijden, met de ICE naar een andere stad te reizen en met plaatselijk OV, call-a-bike of DB Carsharing je eindbestemming te bereiken. Hier in Nederland kun je net zo goed meteen doorrijden naar je eindbestemming.

  • Ja, de 2e kamer en de ministeries zitten deze site te monitoren en spellen ieder bericht.

 • Quote:

  Voor de lijn zou volgens schattingen 5 tot 10 miljard euro nodig zijn, al zijn er ook critici die daar vraagtekens bij zetten: de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle) was 50 kilometer, inclusief een tunnel en een brug, en kostte 1,1 miljard euro. De Lelylijn is circa 130 kilometer.

  Als de schattingen van de Lelylijn kloppen, dan zouden de kosten per kilometer dus nu een stuk hoger zijn dan een kleine tien jaar terug bij de Hanzelijn.

  Tracevarianten zijn er nog niet. Wel zijn er al ideeën:

  https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/204285/waar-komt-de-lelylijn-te-liggen

  Maar tussen Lelystad - Groningen zal de Lelylijn niet zo veel hoeven wegen en bebouwing hoeven te doorkruisen als de HSL Zuid. Alleen de 6 km lange viaduct bij Bleiswijk dwars door de kassengebied al.

  Natuurlijk zal de Lelylijn ook overal en onderdoor aangelegd moeten worden. De juridische onteigeningen gaat ook eenvoudiger. Op de HSL Zuid wilde de omwonenden compensatie die ze gekregen hebben. Zoals een tunnelbak bij Bergschenhoek. En zelfs dan klagen omwonenden nog over lawaai van de Traxx + ICR.

  Qua omgeving is de Lelylijn tracé te vergelijken met de Hanzelijn. Weet niet hoe de ondergrond daar is. Op de Hanzelijn is de klassieke ballastspoor voldoende voor 200 km p/u. Wel versteviging van ondergrond met veel extra zand.

  Als op de Lelylijn ballast loos spoor zoals op de HSL moet worden aangelegd zal de aanlegkosten hoger worden. Daar staat tegenover dat er minder onderhoud nodig is. Daarom hebben ze in Duitsland de NBS Siegburg - vliegveld Frankfurt, NBS Ingolstadt - Nürnberg en Leipzig - Erfurt - Ebensfeld is op een betonnen ondergrond aangelegd. Niet omdat de ondergrond daar net zo slap is als bij ons.

  De Hanzelijn is inmiddels al ruim 8 jaar in gebruik. En kon relatief goedkoop aangelegd worden omdat het de N 50 tracé volgt. Als de Lelylijn parallel aan de snelwegen wordt aangelegd zal de aanlegkosten ook niet enorm zijn. Nadeel is dan dat de stations ver buiten de bebouwde kom van Emmeloord en Drachten worden aangelegd.

  • In Nederland moeten we geen hsl meer bouwen maar lijnen van 200km/u. Dat is snel genoeg en kan conventioneel in plaats van een miljardenverslindende hsl die nauwelijks meer tijdwinst oplevert.

   • Klopt. De kabinet Kok was destijds bij de aanleg van de HSL Zuid volledig gefixeerd op snelle reistijden. We zijn inmiddels 25 jaar verder. En hebben geleerd dat zo snel mogelijke reistijden in Nederland niet het optimale rendement hebben.

   • Overigens heeft de HSL Zuid in combinatie met de HSL Brussel - Lille - Parijs/Londen wel optimale rendement voor de Thalys & Eurostar.

    Maar de binnenlandse HSL IC kunnen op bepaalde delen 200 km p/u (Nieuw Vennep - Rotterdam Noord tunnel, Oude Maastunnel - HSL brug en knooppunt Princeville - Belgische grens) rijden. Voeg daar de ingewikkelde HSL infrastructuur met spanningssluizen bij. Waar een speciale trein voor gemaakt moet worden die voldoet aan alle specificaties.

  • @Hanzeboog. De bedoeling is dat Drachten gaat groeien naar 84.000 inwoners. Je kunt dus zorgen voor een nieuwe concentratie van wonen en werken rond het station.
   In Emmeloord kan een station komen bij de Marknesserweg op slechts een paar honderd meter van het centrum. Overigens lijkt Emmeloord te klein voor Intercity-station. Daarvoor zou de plaats moeten groeien naar minimaal 75.000 inwoners. Dus drie keer zo groot als nu.

 • Kom gewoon es kijken naar een mogelijk tracé ipv. beschouwingen op afstand. In Friesland moet de lijn aangelegd worden door/over of onder het Tjeukemeer. Geen kleine klus. De autoweg A6 loopt door(!) het Tjeukemeer met daarin nog een hoge brug voor scheepvaartverkeer. Tussen Heerenveen en Groningen zijn diverse hordes te nemen door of langs natuurgebieden. En wat die stations betreft: er leeft nergens de wens dat het station in het centrum komt. Wel is er de wens dat het station goed bereikbaar is. Het station Heerenveen heeft nu al een regiofunctie voor een groot adherentie-gebied. Door de kruising met de Lelylijn zal het dan te verplaatsen station wel iets verder van het centrum komen te liggen, maar dichter bij andere woonwijken. Bovendien wordt dat station vooral ook beter bereikbaar voor reizigers uit de regio. Bij Drachten speelt hetzelfde. Een station zal daar waarschijnlijk gesitueerd worden aan de zuidkant van de A7, dicht bij bedrijven en kantoren. En ook echt niet zo heel erg ver van diverse woonwijken. En dan nog iets over die flessehals Zwolle-Meppel. Een automobilist uit het grootste deel van Friesland alsmede uit een deel van Groningen zal het niet in zijn hoofd halen om via Zwolle naar de randstad te rijden. Dat is namelijk een heel grote omweg. Vanuit Leeuwarden naar Amsterdam via de polder (ongeveer de beoogde route van de Lelylijn dus) ben je zo een half uur sneller met de auto dan als je per trein via Zwolle reist. De treinen op de Lelylijn komen echt wel vol, daar zit ik niet over in.

  • De nieuwe station in Heerenveen moet een kruisstation worden zoals Duivendrecht. Onderste verdieping met de bestaande spoorlijn Meppel - Leeuwarden. En op de bovenste verdieping de Lelylijn.

   Laten ze een nieuwe multifunctionele sportcomplex bouwen met de nieuwe Thialf ijsstadion erbij. Kunnen ze de twee huidige stations afbreken. En de grond daarvan gebruiken voor andere doeleinden.

   • Het nieuwe station Heerenveen wordt inderdaad een kruisingsstation en komt aan de noordkant van de plaats te liggen. Dat nieuwe station vervangt dan het huidige station. Maar over of de ene lijn daar boven de andere lijn komt, is nog niks bekend. Op deze plek is namelijk de aftakking gesitueerd vanaf de Lelylijn naar/van de oude lijn naar Leeuwarden. Verder heb ik trouwens geen weet van een tweede station in Heerenveen. Of het zouden de al een tijd geleden officieel in onbruik geraakt zijnde (opgeheven) perronnetjes moeten zijn in de buurt van Tialf, waar treinen in het verleden incidenteel stopten als er schaatswedstrijden waren. Dat is al lang verleden tijd. In die situaties rijdt nu zo nodig een Arriva pendelbus tussen station Heerenveen en het ijsstadion.

    • "Het nieuwe station Heerenveen wordt inderdaad een kruisingsstation"
     Er is natuurlijk nog nul komma nul besloten. Er is ook nog geen voornemen. Alleen wat plannen vanuit de lobby. Laten we het hopen dat het zover komt. Maar ik ben niet zo optimistisch.

    • Een tweede overstap/kruizingsstation in Heerenveen lijkt mij geen goed idee. Het is een station in Nergenshuizen met alleen een overstap functie.

     Het is beter om de lijn via het station Heerenveen te leiden. Dat betekent dat grofweg de N924 gevolgd wordt en dan ruim ten Zuiden van het Tjeukermeer blijft. Dan kunnen ten minste all treinen in Heerenveen (centrum) stoppen

    • Een tweede overstap/kruizingsstation in Heerenveen lijkt mij geen goed idee. Het is een station in Nergenshuizen met alleen een overstap functie. De reiziger van Amsterdam of Groningen naar Heerenveen Centrum moet overstappen in Heerenveen Noord. Daar gaat je reistijd winst.

     Het is beter om de lijn via het station Heerenveen te leiden. Dat betekent dat grofweg de N924 gevolgd wordt en dan ruim ten Zuiden van het Tjeukermeer blijft. Dan kunnen ten minste alle treinen in Heerenveen (centrum) stoppen.

    • Rudy: Het tracé zal hoe dan ook ongeveer de A6 gaan volgen. Het Tjeukemeer is een groot (ook letterlijk) obstakel, maar alle andere mogelijke tracé's zijn allang onderzocht (bij de aanleg van de A6!) en nog moeilijker bevonden. Het nieuw geplande station Heerenveen komt daarom dan ook aan de noordkant van Heerenveen te liggen. Dat is ongeveer anderhalve kilometer noordelijker dan het huidige station Heerenveen, dat dan natuurlijk vervalt. Mocht je denken dat dat dan "nergenshuizen" is, zou je eens ter plaatse moeten gaan kijken. De parkeerterreinen van het huidige station, dat ook helemaal niet in het centrum ligt (en dat is ook helemaal niet nodig), zijn nu al vaak vol. Met een extra treinlijn en een nog betere bereikbaarheid vanaf de grote wegen zal de aantrekkelijkheid van een nieuw station Heerenveen alleen maar toenemen.

    • Rudy:

     Als je een station in 'Nergenshuizen' hebt kun je ook een woonomgeving creëeren zodat veel nieuwe huizen, winkels, school etc wordt gebouwd. Zoals rondom station Kampen Zuid:

     https://www.mijnstationskwartier.nl/

     Je gaf al in één van jouw reacties aan dat er huizen gebouwd op een plek waar het goedkoper wonen is dan in de Randstad.

     Zo kan dat ook bij Heerenveen Noord.

  • De lelylijn plannen zijn niet echt plannen die uitgevoerd kunnen worden. Zij zijn bedacht door een paar studenten en amateurs.
   Volslagen onrealistisch tracé met krankzinnig dure voorzieningen voor wat plassen met kikkers.

 • Als het nieuwe kabinet aantreed moet er ook een minister komen die over woningbouwprojecten gaat. Dan kan er beter worden geanticipeerd worden met minder bevolkte gebieden zoals het Noorden en Zuiden van ons land. Dan liggen er ook meer kansen open en komt er geld vrij om nieuwe railinfraprojecten te starten zoals de Lelylijn, Nedersaksenlijn, spoor Hamont-Weert, Nijmegen-Kleve, Snellijn Utrecht-Breda en het spoor Roermond -Duitsland.
  Als onze buurlanden dan ook met soortgelijke plannen komen als de onze dan zitten we allen op een (spoor)lijn! Hamont- Weert verdient dan eerst een rijdelijke regelmatige busverbinding te krijgen welke aansluit op het Belgische en Nederlandse spoor. Met een beetje goede samenwerking tussen de landelijke en regionale overheden moeten en kunnen deze projecten wel gerealiseerd worden. Belangrijk is ook om nu deze minder bekende plekken te promoten op het gebied van recreatie en culture aspect wat daar is. De Hanzelijn is ook de ontbrekende schakel geweest tussen een ooit doodlopende Flevospoorlijn en de Hanze stad Zwolle. Ook lightrailprojecten zoals de verlengde B-lijn of vernieuwde Hoekse Metrolijn wil men meer integreren met woon-en bedrijfslocaties. Komend jaar in 2022 komt dan de langverwachte verlenging Metro aan Zee in gebruik, waardoor je met een paar passen lopen zo van Strand naar station Hoek van Holland Strand bent of omgekeerd. Duurzaam vervoer zoals lightrail of trein behoeft ook goed ontsloten te zijn met natuur en cultuur maar ook met ziekenhuizen, bedrijf en woningbouwlocaties. Als men een spoor aanlegt voordat er een nieuwe wijk klaar is dan heeft het gelijk potentie op het gebruik er van. Ook een hoge frequentie is daarbij nodig, dat stimuleert zo nog meer (nieuwe)reizigers! Regeren is vooruit zien, dus snel de spade in de grond voor nieuwe toekomstige verbindingen!

  • Daar komt Weert-Hamont weer uit de hoge hoed. Dit boemeltje is van een totaal andere orde dan een Lelylijn. Laten we de aandacht vestigen op echte prioriteiten die zoden aan de dijk zetten.
   Zo lang het niet mogelijk is om zelfs slechts een buslijn te exploiteren tussen Weert en Hamont, moeten we niet denken aan fors investeren voor een spoorverbinding.

   • Ik heb ook niet zoveel met Weert - Hamont. Echter dit kost natuurlijk ook bijna niets in vergelijking met de Lelylijn en je kunt met beperkte investering meeliften op Belgische treindienst. Als ie straks door gaat naar Antwerpen kan het wellicht regionale waarde hebben. Ik durf dat niet goed in te schatten. Van mij hoeft ie er niet echt te komen

    • @Hildebrand
     Iedere keer als er een bericht komt over een groot project, komt Hamont-Weert weer te voorschijn.
     Meeliften met België lijkt simpel, maar het is niet zo eenvoudig om Belgische treinen te laten rijden naar Weert. Er is meer nodig dan alleen maar elektrificatie. Er zijn ook nog twee vrij drukke spoorwegovergangen, waarvan een met veel vrachtverkeer. Is dit in de huidige tijd nog verantwoord? Hoe pas je op station Weert dit boemeltje met een keerstop in tussen de huidige Intercity's en Sprinters. Weert heeft maar een perron. Een rit naar Antwerpen over dit spoortje duurt te lang om aantrekkelijk te zijn.
     Tegenover de lange Lelylijn zal aanpassen van Hamont-Weert inderdaad aanzienlijk minder kosten, Maar je kunt dit geld beter steken in projecten in Limburg, die veel meer prioriteit hebben.

  • @ Arjan Krabbenbos.
   Met jouw idee voor een directe snelle treinverbinding tussen Utrecht en Breda heb je volkomen gelijk.
   Dit is duidelijk een ontbrekende schakel in het hoofdnet spoor. Tussen Utrecht en Breda loopt wel de A27: een van de drukste autosnelwegen van ons land. Toen de Merwedebrug bij Gorinchem er enige jaren geleden uit lag, was bijna half autorijdend Nederland in paniek. De treinreiziger is al sinds jaar en dag verstoken van deze directe verbinding.
   In de planning zit verbreding van de A27. In plaats van extra rijstroken kun je ook twee snelle treinsporen aanleggen.

 • https://www.lc.nl/friesland/Rapport-Lelylijn-enorme-boost-voor-economie-Heerenveen-en-Drachten-25809891.html
  Dit artikel geeft inderdaad de mogelijkheden voor de Lelylijn goed aan. Ik geloof niet in een eenvoudige realisatie van Groningen - Bremen. Bovendien sla je via Osnabrück naar Bremen, Hamburg, Kopenhagen èn Hannover en Berlijn meer vliegen in een klap.
  De Lelylijn biedt ook zonder Bremen uitstekende kansen, als corridor van ontwikkelingen van wonen en werken met Heerenveen en Drachten als zwaartepunten. Er kunnen ook Sprinterstations op deze lijn komen met ontwikkelingen in de stationsgebieden, zoals Urk, Emmeloord, Lemmer, Joure en Leek. Veel inwoners van Leek werken in Groningen, maar als station Stadskanaal in gebruik wordt genomen, is Leek de enige plaats van betekenis in de provincie Groningen zonder spoorwegstation.
  Ik verwacht niet veel van de verbindingsbogen bij Heerenveen Noord naar Leeuwarden. Ingewikkeld en kost veel geld. Leeuwarden zal te weinig reizigers trekken voor vier Intercity's per uur vanaf Heerenveen. Een Koploper Drietje is nu al vaak ruim voldoende. Wellicht wel reserveren voor mogelijke ontwikkelingen in de toekomst.

Share

Recent Posts

Spoorgebruik wordt 12% duurder (en daardoor ook het treinkaartje)

De Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerders moeten in 2023 gemiddeld 12 procent meer gebruiksvergoeding betalen…

6 dagen terug

NS stopt wederom niet bij ArenA, dit keer wegens werkzaamheden

NS stopt zaterdag wederom een deel van de dag niet op station Amsterdam Bijlmer ArenA.…

1 week terug

NS vreest internationale lijnen kwijt te raken

Door de eisen die het kabinet wil gaan stellen aan een nieuwe spoorconcessie kan NS…

1 week terug

Trein met 250 reizigers ontspoort door aanrijding met spoorstaaf

Tussen het Limburgse Weert en Haelen is in de nacht van zaterdag op zondag een…

1 week terug

Treinreizigers brengen nacht door op station Amersfoort door storing

Tientallen tot honderd reizigers hebben de nacht op station Amersfoort doorgebracht. Door een storing konden…

1 week terug

Tijdelijk meer en langere treinen tussen Zwolle en Amersfoort

Het was de afgelopen periode flink behelpen tussen Zwolle en Amersfoort. Door eerdere kortsluiting op…

2 weken terug