fbpx

Poortjes Woerden sluiten definitief

08 aug 2014 10:32

Vanaf dinsdag 19 augustus zullen de toegangspoortjes op station Woerden definitief gesloten worden. Reizigers kunnen vanaf die datum alleen reizen door in- en uit te checken. Volgens NS gaat het om een proef en wil het spoorbedrijf voor het einde van dit jaar op 26 stations de toegangspoortjes sluiten.

Uiteindelijk zullen 82 van de 410 stations worden afgesloten met toegangspoortjes. Op veel stations zijn 50 tot 75 procent van de poortjes al in werking. Bij station Woerden zullen medewerkers van NS aanwezig zijn voor eventuele assistentie.

Behalve op station Woerden worden ook op de stations Rotterdam Alexander, Almere Centrum, Houten en Enschede tijdens de spits langdurige proeven gehouden met toegangspoortjes. "Op deze manier kunnen reizigers wennen aan de toekomstige situatie", legt een NS-woordvoerder uit.

Op plekken waar de poortjes sluiten kunnen reizigers het station alleen nog maar binnenkomen met een geldig vervoersbewijs. Dat kan zijn een OV-chipkaart met voldoende saldo, maar ook een eenmalige chipkaart (de opvolger van het papieren treinkaartje) of met de barcode op een e-ticket. Het papieren treinkaartje verdween al op 9 juli, maar toen zijn de poortjes nog niet gesloten.

"Al 13,9 miljoen Nederlanders hebben een OV-chipkaart. Later dit jaar gaan we in Leiden en Amersfoort experimenteren met een oplossing voor mensen die zo´n kaart niet hebben, maar die toch bijna elke dag op een station komen. Deze gebruikers kunnen via de gemeente een soort digitale sleutel voor de poortjes krijgen. Nog weer later beginnen we waarschijnlijk met passagebiljetten voor mensen zonder OV-chipkaart, die heel af en toe naar een perron willen. Op stations zoals Amsterdam en Utrecht leggen we tunnels aan voor mensen die gewoon van de ene naar de andere kant van het stationsgebouw willen lopen´´, legt de NS woordvoerder uit.

Na station Woerden is NS voornemens om in de komende periode op meer stations de toegangspoortjes met 24-uurs proeven in gebruik te nemen. Na elke volledige ingebruikname wordt op basis van eerdere ervaringen besloten of de volgende 24-uurs introductie van start gaat. Het gaat om station Almere Centrum, Enschede, Houten, Den Helder, Santpoort Noord, Beverwijk en Heiloo. De lijst is onder voorbehoud.