fbpx

Proef Valleilijn mogelijk verder vertraagd

De proef waarbij reizigers op de Vallelijn niet meer per vervoerder hoeven in- en uit te checken loopt mogelijk verdere vertraging op. Mansveld beloofde eerder in de Tweede Kamer dat de proef uiterlijk in november van start zou gaan. De vervoerders streven daar nog steeds naar maar houden er rekening mee dat het toch later wordt.

De bedoeling is dat reizigers eind volgend jaar bij iedere treinreis slechts één keer hoeven in- en uit te checken, en niet meer per vervoerder. Maar ingewijden zeiden al eerder tegenover De Telegraaf dat het te ingewikkeld is om zo´n systeem te realiseren en dat het bovendien heel veel geld kost. 

Volgens Eric Janse de Jonge van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) is het nog steeds de bedoeling dat de proef op de Vallelijn dit jaar start. Hij erkent echter dat er verdere vertraging is ontstaan. "Er zijn nog een aantal juridische knelpunten omtrent de uitwisseling van de persoonsgegevens. Die bespreken we nu met de ACM," zegt De Jonge. Of het dus lukt om de proef voor november te laten starten is nog maar zeer de vraag.

De proef heeft ook financiele consequenties voor de provincie Gelderland, die straks niet meer haar eigen tarief kan bepalen op de Valleilijn maar zich moet schikken naar het NS-tarief. De Jonge erkent dat de gesprekken over de financiering ook nog volop gaande zijn. De proef op de Valleilijn had eigenlijk al in het voorjaar van start moeten gaan, maar die planning bleek toen al te optimistisch. 

De commissie-Meijdam stelde in 2013 al dat enkelvoudig in- en uitchecken technisch maakbaar is, maar moeilijk te realiseren is. Volgens Meijdam is er een overkoepelend systeem nodig om de vervoersopbrengsten te delen. Het maken van een dergelijk systeem zou ongeveer drie jaar duren.