fbpx

ProRail: Jongeren roekeloos op overwegen

10 sep 2012 10:22

Vandaag waarschuwen ProRail en rapper Mr. Polska scholieren in Amersfoort voor gevaarlijk gedrag bij overwegen. Nu de scholen weer zijn begonnen en brugklassers een nieuwe route naar school fietsen, wil ProRail samen met rapper Mr. Polska benadrukken dat het levensgevaarlijk is om de signalen bij overwegen te negeren. Dat is nodig: er zijn nog steeds slachtoffers te betreuren op overwegen.

Alleen al dit jaar waren er 23 aanrijdingen op overwegen: er vielen 2 zwaargewonden en 7 dodelijke slachtoffers. Dat veroorzaakt enorm veel leed: bij nabestaanden, slachtoffers en ook bij machinisten. In 2011 waren er 42 aanrijdingen en 9 dodelijke slachtoffers, in 2010 waren er 32 aanrijdingen en 8 slachtoffers.

Gevaarlijk gedrag
Jongeren nemen vaak grote, onverantwoorde risico’s bij overwegen. "Jongeren overschatten zichzelf, maar onderschatten de trein en dat is levensgevaarlijk" zegt een woordvoerder in een toelichting. Om zoveel mogelijk jongeren bewust te maken van de gevaren bij overwegen zet ProRail dit jaar een prijsvraag uit in de vorm van een rap. Jongeren moeten met de campagnezin “Wil je blijven leven, wacht dan even” een refrein maken. Ze mogen 4-6 zinnen toevoegen. Raps kunnen tot 5 oktober worden ingezonden via www.prorail.nl/wiljeblijvenleven

Controle
Vanaf 10 september controleren Buitengewoon Opsporingsambtenaren van ProRail ook bij overwegen in Gorinchem, Voorhout, Vlaardingen, Maassluis, Ermelo, Harderwijk, Elst, Borne, Heiloo, Alkmaar en Hilversum Sportpark.

Foto: ook in Roemenië doen er gevaarlijke situatie´s voor rond overwegen en gebruiken jongeren soms het spoor als wandelpad.