fbpx
Foto: Stefan Verkerk

ProRail pakt dit jaar 25 van 113 onbewaakte overwegen aan

20 apr 2018 13:58

ProRail gaat nog dit jaar minstens 25 onbewaakte overwegen aanpakken om ze veiliger te maken. Nu zijn er nog 113 van zulke overwegen en ProRail wil dat ze binnen vier jaar allemaal zijn verdwenen.

Deze week waren er weer twee ongevallen op onbewaakte overwegen. Het overgrote deel van de onbewaakte overwegen ligt in het noordoosten van Nederland, op baanvakken waar treinen minder frequent rijden. Maar ook op de regionale spoorlijnen rijden tegenwoordig meer treinen. Daarom wil ProRail af van de onbewaakte overwegen. Helemaal omdat treinen stiller zijn geworden, waardoor mensen de trein niet horen aankomen.

Dat ProRail van de onbewaakte overgang af wil, is al langer bekend. Eind 2016 vertelde ProRail topman Pier Eringa dat het verwijderen van alle onbewaakte overwegen circa 70 miljoen euro kost. Daarop liet toenmalig staatssecretaris Dijksma weten op zoek te gaan naar extra geld. Voor het verwijderen van één overgang is volgens Eringa gemiddeld een kleine acht ton nodig.

0 0 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjoerd Eeftens
6 jaren geleden

Het gaat hier niet over onbewaakte overwegen. In ons land zijn en nog twee bewaakte, met een echte wachter die op knoppen drukt. Alle andere overwegen zijn onbewaakt. De meeste zijn wel technisch beveiligd, bijvoorbeeld met AHOB of AKI. Er zijn nog 113 niet technisch beveiligde overwegen, of kortweg onbeveiligde overwegen of ook wel NABO’s. ProRail maakt vaak dezelfde fout, maar afgelopen week meldde het bedrijf het een keer correct.

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden
Antwoord aan  Sjoerd Eeftens

Meneer Eeftens, welke zijn die twee overwegen in Nederland, die nog worden bewaakt?

Cor
6 jaren geleden
Antwoord aan  F.F.W. Beijerling

Bij station Naarden-Bussum – wordt bedient vanuit Amersfoort
en
bij station Roermond (gezien op cabineritten op You Tube).

Costnix
6 jaren geleden

Ik snap niet, dat mensen die zuurstok rosé/witte treinen nier zien aankomen.
Ze zijn letterlijk op kilometers afstand te zien!

Ari
6 jaren geleden
Antwoord aan  Costnix

Op grote afstand zijn die treinen inderdaad goed zichtbaar, maar als je te dichtbij komt dan vallen ze nogal eens buiten je blikveld als je recht vooruit kijkt.

B. Alberda
6 jaren geleden
Antwoord aan  Costnix

De neuzen van de GTW’s en FLIRT’s van Arriva zijn geheel wit. Als je bij het naderen van de overweg een nonchalante blik werpt kan je hem daardoor over het hoofd zien of de afstand onderschatten.

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden
Antwoord aan  B. Alberda

Wie, bij rechte zinnen, werpt “een nonchalante blik” bij het naderen van een spoorwegovergang? …

Annemiek
6 jaren geleden

Ik meen mij te herinneren dat de dodelijke ongevallen op de overwegen in de Arriva-lijnen in de provincie Groningen vooral bij mist plaatsvonden.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Klopt ook, daar zijn ook voorbeelden van. Jaren terug weet ik dat laagstaande zon – ik meen in Sauwerd- ook een aanrijding veroorzaakte.