fbpx

ProRail: Punctualiteit blijft op topniveau

09 okt 2012 14:58

De punctualiteit is het eerste halfjaar van 2012 op hetzelfde niveau gebleven als in 2011. Dat terwijl het aantal treinkilometers licht is toegenomen. Tegelijkertijd erkent spoorbeheerder ProRail dat het beter kan en moet.

De punctualiteit ligt begin oktober op 89,5% (op basis van 3 minuten). Het verloop in de afgelopen negen maanden is hierbij zeer constant. Op het hoofdrailnet ligt de punctualiteit steeds rond de 90% en op de regionale lijnen ligt die steevast rond de 94%. Daarmee zijn de prestaties tot nu toe ongeveer gelijk aan vorig jaar. Toen bereikte de punctualiteit een historisch hoogtepunt.

Gemiddeld mag het Nederlandse spoor het goed doen, maar er kan nog geen minimum kwaliteitsniveau gegarandeerd worden. Zo raakte het treinverkeer op 3 en 4 februari door het winterweer out of control. De directie van ProRail vindt dan ook dat het beter kan en moet.

NS en ProRail hopen in de toekomst spoorchaos te voorkomen door vaker fors in de dienstregeling te schrappen. Zo zal er in de toekomst bij kans op enige sneeuwval direct 18 procent van alle treinen geschrapt worden.

Door het treinongeluk in april in Amsterdam is er ook extra aandacht gekomen voor de veiligheid. De spoorbeheerder streeft naar nul vermijdbare ongevallen. Op korte termijn zijn een aantal maatregelen genomen die met beperkt budget doorgevoerd konden worden. Zo worden ´kruizende bewegingen´ van treinen zoveel mogelijk voorkomen, en zijn de normen daaromtrent verscherpt. Ook is versneld gestart met het aanpassen van het veiligheidssysteem (ATBvv) op 425 locaties in Nederland. Naar verwachting zijn eind 2012 circa 1600 seinen voorzien van ATBvv. Op termijn wordt het Nederlandse spoor uitgerust met ERTMS.