fbpx

ProRail: Zeker tot vrijdag minder treinen rond Rotterdam en Den Haag

De problemen rond Den Haag en Rotterdam zullen nog aanhouden. Dat zegt spoorbeheerder ProRail. Een woordvoerder van de spoorbeheerder zegt dat het herstellen van wissels, twee bij Den Haag en twee bij Rotterdam waarschijnlijk tot vrijdagmiddag zal gaan duren. 

De aanpassingen zullen donderdag als volgt zijn:

  • Geen treinen tussen Den Haag Centraal en HS
  • Halfuursdienst Intercity Den Haag Centraal – Utrecht Centraal
  • Halfuursdienst Sprinter Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle
  • Halfuursdienst Sprinter Den Haag HS – Rotterdam Centraal
  • Intercity Den Haag Centraal – Venlo rijdt niet tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal
  • Halfuursdienst Intercity Rotterdam Centraal – Utrecht Centraal
  • Geen spitssprinters Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle
  • De nachttreinen Leiden Centraal – Den Haag HS – Gouda – Rotterdam Centraal rijden via Den Haag Centraal in plaats van HS

Vrijdag zullen er alleen nog minder treinen rijden tussen Den Haag, Gouda en Utrecht. De problemen tussen Utrecht en Rotterdam en Den Haag en Rotterdam zijn dan voorbij.

Volgens ProRail werd woensdag om zes uur, tijdens de avondspits, het treinverkeer bij Den Haag 10 minuten stilgelegd. In die tijd bekeek de verkeersleiding volgens de spoorbeheerder welke sporen nog gebruikt konden worden nadat bij de stad twee wissels waren uitgevallen. 

NS communiceerde woensdag om 17:52u dat er door spoedwerkzaamheden minder treinen reden rond Den Haag. Om 18:23u volgde er een bericht dat het treinverkeer volledig plat lag rond het Centraal Station van de hofstad.

Roel Berghuis van vakbond FNV Spoor meldde eerder op de avond dat een combinatie van de wisselproblemen en stress onder personeel van ProRail Den Haag de oorzaak was dat veel reizigers strandden. Volgens hem ontstond er bij personeel van de ProRail-post Den Haag dusdanig veel stress toen duidelijk werd dat er vier wissels met spoed gerepareerd moesten worden, dat sommigen "het bijltje erbij neergooiden´´.

ProRail spreekt die lezing tegen en meent dat er sprake is van een misverstand. Reizigersorganisaties willen opheldering en ingrijpen bij ProRail. Inmiddels geeft ook FNV aan dat er sprake is geweest van een misverstand. Roel Berghuis zegt dat er woensdagavond geen staking van het personeel van ProRail is geweest, waar hij woensdag op zinspeelde. "Daar is absoluut geen sprake van geweest.´´ Het woord ´werkonderbreking´ bij de interne ProRail-communicatie heeft voor de verwarring gezorgd, zegt hij. Berghuis wil weten waarom juist in de spits besloten is de treinenloop bij Den Haag even stil te leggen

Update: De prognose is nu tot vrijdagmiddag 12:00 uur.

(c) ANP