fbpx
Archieffoto, (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

ProRail zet omvangrijke werkzaamheden Utrecht voort

Van zaterdag 9 augustus tot en met zondag 17 augustus werkt ProRail opnieuw aan de vernieuwing van het spoor rond Utrecht Centraal. Reizigers van en naar Utrecht moeten gedurende deze negen dagen rekening houden met een langere reistijd en een aangepaste dienstregeling.

Er rijden minder treinen en op een aantal korte trajecten rijden bussen in plaats van Sprinters. Ook moeten reizigers rekening houden met een extra overstap. Utrecht Centraal blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar. NS adviseert reizigers om zich voor vertrek goed te informeren over de reismogelijkheden.

400 mensen
Aan de noordkant van Utrecht Centraal vernieuwt ProRail ruim twee kilometer spoor. Bovenleidingen, seinen, ballast, dwarsliggers en sporen worden eerst weggehaald en vervolgens opnieuw gebouwd. Gedurende negen dagen zijn elke dag 400 mensen aan het werk.

Minder reizigers
De werkzaamheden zijn in overleg met NS in de zomervakantie gepland omdat in deze periode minder reizigers hinder hebben van de spoorvernieuwing. In de weekenden 9/10 augustus en 16/17 augustus is de reizigershinder het grootst.

Minder treinen in het weekend
Op de trajecten Breukelen – Utrecht Centraal, Woerden – Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist – Utrecht Centraal rijden er in de genoemde weekenden geen Sprinters, maar stopbussen. Tussen Utrecht Centraal – Nijmegen en Utrecht Centraal – ´s Hertogenbosch rijden er dan twee in plaats van vier Intercity´s per uur. Ook tussen Utrecht Overvecht en Utrecht Centraal valt de helft van de treinen uit (vier Sprinters in plaats van acht).  Bovendien vallen alle intercity´s Schiphol – Utrecht uit. Voor die reizigers maken de intercity´s Utrecht – Amsterdam Centraal een extra stop te Duivendrecht.

Geen treinverkeer
Op zaterdag 9 augustus vanaf 20.00 uur tot zondagochtend 10 augustus 8.00 uur rijden er helemaal geen treinen maar NS-snel- en stopbussen tussen Woerden en Utrecht Centraal. De rest van het weekend moeten treinreizigers
 op de trajecten Leiden Centraal – Utrecht Centraal, Den Haag Centraal – Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal – Amersfoort rekening houden met een extra overstap.

Werkdagen
Op de werkdagen maandag 11 augustus tot en met vrijdag 15 augustus is er ook een aangepaste dienstregeling. Ook dan rijden er geen Sprinters maar NS-stopbussen tussen Woerden en Utrecht Centraal. Intercity´s rijden wel. Er rijden dan eveneens minder Intercity´s (twee in plaats van vier per uur) tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. Op de trajecten Utrecht Centraal – Geldermalsen en Breukelen – Veenendaal West rijden minder Sprinters (twee in plaats van vier per uur). Verder rijden er op werkdagen geen rechtstreekse Intercity´s tussen Leiden en Utrecht Centraal. Reizigers hebben een overstap in Woerden.

Eind 2016 klaar
Vanaf eind 2016 zijn de meeste vernieuwingen rond Utrecht Centraal gerealiseerd. In 2017 vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats.