fbpx

PvdA: Stel reizigerspunctualiteit centraal

De Nederlandse Spoorwegen moeten er voor zorgen dat een reiziger zo min mogelijk vertraging heeft. Of de treinen precies op tijd rijden is dan minder belangrijk. Dat stelt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland dinsdag.

Hij wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) met NS afspraken gaat maken over het aantal reizigers dat op tijd reist. "Als je een half uur moet wachten omdat je net je aansluiting hebt gemist, heb je er niks aan dat die trein op tijd is vertrokken´´, vindt Hoogland.

En daarom moeten de afspraken grondig op de schop. "NS staart zich nu te veel blind op de dienstregeling omdat ze daar ook op afgerekend worden´´, aldus de PvdA´er. "De reiziger moet kunnen rekenen op een minimum serviceniveau. Wij hebben liever dat de trein reizigers meeneemt dan dat het spoorboekje precies gevolgd wordt en de reiziger nog net de achterlichten van de trein kan zien.´´

Sinds 2011 wordt NS behalve op treinpunctualiteit ook al afgerekend op reizigerspunctualiteit. Bij de indicator wordt meegewogen hoe vol een trein is. Als een trein niet rijdt of een aansluiting mist, telt de indicator dat ook als een vertraagde telling. Het bedrijf wil in 2013 minimaal 90,5 procent van de reizigers volgens de indicator op tijd reist. In 2012 kwam de indicator uit op 91,5 procent. Sinds NS wordt afgerekend op reizigerspunctualiteit, wordt het bedrijf niet meer afgerekend op het percentage gereden treinen.

PvdA´er Hoogland wil ook als er problemen zijn op het spoor, bijvoorbeeld door een mankement of door winters weer, NS zich meer zou moeten richten op service. "Door in deze situaties een iets flexibelere dienstregeling te gebruiken, nemen we veel ergernis bij reizigers weg.´´

Hoogland gaat zijn plan dinsdag voorstellen aan Mansveld. De Tweede Kamer spreekt dan met de staatssecretaris over de toekomst van het spoor.

(c) ANP / Treinreiziger.nl