fbpx

RailTV van start: TV kijken op stations

10 apr 2013 10:09

Op station Eindhoven kan er vanaf vandaag TV gekeken worden op de perrons. Spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS willen met RailTV het verblijf veraangenamen voor reizigers op het station. Ook op Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Amsterdam Centraal komen binnenkort TV-schermen op de perrons. Daarna volgen ook andere stations. 

De schermen hebben ook tot doel reizigers beter op het perron te laten spreiden. Daarom zullen de schermen niet direct bij de roltrappen gehangen worden, maar op andere plaatsen, bijvoorbeeld richting het einde van het perron. Gehoopt wordt dat reizigers hierdoor vanaf de roltrap verder doorlopen, waardoor uiteindelijk het in- en uitstappen soepeler moet verlopen.

Elke 6 minuten wordt er op de perrons een uitzending van RailTV vertoond. Deze uitzendingen worden zes keer per week vernieuwd en bestaan uit drie blokken: cultuur, informatie en commercials. De NOS levert het laatste nieuws via een onderin het scherm lopende berichtenbalk.

RailTV is onderdeel van het programma ´Prettig Wachten’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het is de opvolger van een eerdere proef; SpoorTV. Die proef startte in september 2009 op Leiden Centraal en Hilversum en werd op 26 juni 2010 stopgezet. RailTV moet het in elk geval langer uithouden: minimaal drie jaar. Daarna wordt besloten of RailTV een vervolg krijgt.

Foto: SpoorTV in Leiden / (c) Studio Jaap