fbpx

Rechter staat woensdag OV-staking toe

27 jun 2011 14:14

De staking in het openbaar vervoer in Rotterdam kan woensdag gewoon doorgaan. De rechtbank in Rotterdam gaf hier maandag groen licht voor. Stadsvervoerder RET had een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter vindt de staking niet disproportioneel, laat de persrechter weten.

De rechtbank in Amsterdam doet later uitspraak in het kort geding dat GVB en HTM hadden aangespannen. Deze rechtszaak diende vrijdag in de Amsterdamse rechtbank.

Propotioneel
Het gaat om de vijfde actie. De openbaarvervoerbedrijven wilden van de rechter horen of de acties wel ´proportioneel´ zijn. "Reizigers zijn al meerdere malen de dupe geweest." Personeel van de bedrijven voerden in februari, april en mei ook al actie.

Buiten de spitsuren
In tegenstelling tot eerder 24 uursstakingen wordt het werk woensdag pas na de ochtendspits neergelegd. Vervolgens gaan de medewerkers naar Den Haag om te protesteren. Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 09.00 en 15.00 uur.

Ontwricht
Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde bezuinigingen en verplichte aanbesteding tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De gemeentebesturen van de drie steden hebben zich tegen de bezuinigingen gekeerd, waardoor het stadsleven zou worden ´ontwricht´.