fbpx

Recordaantal reizigers voor De Lijn in België

26 mei 2010 11:16

De Belgische vervoermaatschappij De Lijn heeft vorig jaar 531 miljoen reizigersritten vervoerd. Dat zijn er 23 miljoen (+4%) meer dan in 2008. Daarmee is 2009 het beste jaar ooit voor de vervoermaatschappij. Volgens De Lijn is de groei het gevolg van investeringen in extra aanbod en het toenemend aantal abonnees. Ondanks de besparingen zet de groei zich ook dit jaar door.

Voor het vijfde jaar op rij was de grootste groei in Vlaams-Brabant (+5,3%). Het aantal reizigers steeg er met 5 miljoen tot 99 miljoen. De uitbreiding van het aanbod naar het tewerkstellingsgebied rond de luchthaven van Zaventem is al jaren een belangrijke motor van de groei in Vlaams-Brabant.

Eerste kwartaal 2010
De reizigersgroei zet zich ook in 2010 door: de eerste drie maanden vervoerde De Lijn 138 miljoen reizigers, of bijna 7 miljoen (+ 5 %) meer dan de eerste drie maanden van 2009.

Half miljoen abonnees in zicht
De Lijn verklaart de reizigerstoename door de stijging van het aantal abonnees. Het aantal abonnees steeg met zes procent naar 457.202. Deze abonees nemen bijna vier op de vijf ritten voor hun rekening. Reizigers met een rittenkaart of biljet zijn goed voor één verplaatsing op vijf.

Crisis goed doorstaan
Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn: “De cijfers geven aan dat De Lijn tot nog toe de financieel-economische crisis goed heeft doorstaan. In andere Europese landen zoals Spanje en Frankrijk heeft de toegenomen werkloosheid er ook toe geleid dat minder mensen het openbaar vervoer namen. In België is dat niet het geval – onder meer omdat in Vlaanderen het openbaar vervoer voor veel meer gebruikt wordt dan alleen voor woon-werk- of woon-schoolvervoer. Dat heeft dan weer te maken met onze voordelige netabonnementen.”

Kortingen
Het Openbaar Vervoer is in België mede zo aantrekkelijk omdat de helft van de Vlaamse gemeenten stimuleert door korting te geven op openbaar vervoer. De meeste gemeenten geven korting op de prijs van een abonnement (91 gemeenten) of rittenkaart (54 gemeenten).