fbpx
Foto: RET

Reizigers vergeten minst vaak uit te checken bij RET

25 sep 2013 15:49

Rotterdamse reizigers vergeten het minst vaak uit te checken. Ongeveer één op de driehonderd reizigers vergeet in Rotterdam uit te checken. Terwijl reizigers bij Veolia in de regio Haaglanden steeds vaker vergeten uit te checken: inmiddels één op de vijftig transacties is bij Veolia Haaglanden incompleet. Dat blijkt uit cijfers die Mansveld naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de RET vergeet slechts 0,27% van de busreizigers uit te checken. Bij het gesloten metrosysteem is dat zelfs nog een fractie hoger (0,29%). "Wij zijn de eerste regio die over is gegaan op de OV-Chipkaart. Om reizigers te laten wennen aan de nieuwe reisroutine van in- en uitchecken hebben we alle groepen reizigers zo maatgericht mogelijk willen informeren" legt RET woordvoerder Frouke Albers uit.

Nooit nul
Ook de afgelopen periode nam het aantal reizigers dat vergeet uit te checken in de meeste regio´s af, ook in Rotterdam. "Misschien kan het percentage ook komende periode nog iets verder omlaag. Maar het zal nooit helemaal nul worden. Sommige reizigers checken ook bewust niet uit als de reis duurder is dan de borg van vier euro."  

Incidentele reizigers
Vaak wordt er in de zomermaanden net iets vaker niet uitgecheckt. "Er zijn in de zomer minder vaste reizigers en meer incidentele reizigers. Die laatste groep reizigers vergeet iets vaker om uit te checken" verklaart Albers.

Veolia Haaglanden
Alhoewel in veel regio´s reizigers minder vaak vergeten uit te checken, geldt dat niet voor iedere regio. Bij Veolia in de regio Haaglanden vergeten reizigers juist veel vaker uit te checken. In juli 2012 zou slechts 0,01% van de reizigers bij Veolia Haaglanden vergeten uit te checken. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 1,95% (maart 2013). In geen enkele andere regio zijn er nu zoveel incomplete ov-chipkaart transacties. Of de cijfers kloppen en hoe het komt dat reizigers bij Veolia Haaglanden nu vaker vergeten uit te checken, wil het bedrijf niet zeggen. De vervoerder verwijst naar onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd.

Flevoland gehalveerd
Veolia Haaglanden is niet de enige regio waar het aantal incomplete OV-chipkaart transacties toeneemt. Ook bij Arriva Gelderland is dat het geval (juli 2012: 0,2%, maart 2013: 0,9%). In Flevoland is bij Connexxion is er een positievere trend: Daar is het aantal reizigers dat vergeet uit te checken tussen juli 2012 en maart 2013 gehalveerd (juli 2012: 1,4%, maart 2013: 0,6%) . 

Treinreiziger
Als een reiziger in bus, tram of metro vergeet uit te checken is hij de borg van 4 euro kwijt. Bij de trein verliest de reiziger 10 tot 20 euro. Helaas vergeet de treinreiziger nog relatief vaak uit te checken: 1,7% van de treinreizigers checkt niet uit. Ook hier geldt dat mogelijk sommige reizigers bewust niet uitchecken als de treinreis duurder kost dan de borg.

Overzicht
(Cijfers uit brief van Staatssecretaris Mansveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *