fbpx

Reizigerstrein en goederentrein botsen bij Tilburg

06 mrt 2015 17:46

Een goederentrein van DB Schenker en een reizigerstrein van NS zijn vrijdag bij Tilburg op elkaar gebotst. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio is 1 persoon licht gewoond geraakt. De goederentrein bevat butadieen, een kleine hoeveelheid is weggelekt. Inmiddels is de lekkage verholpen.

De Sprinter (type Mat ´64) is bij het Reitseplein in Tilburg achterop een goederentrein gereden. Het Reitseplein ligt tussen de stations Tilburg Universiteit en het Centraal Station in Tilburg. In die omgeving staan huizen en is hoogbouw (flats). In de trein zaten slechts veertig reizigers.

Iedereen vloog naar voren
Reizigers van de Sprinter (ook wel stoptrein genoemd) werden door de klap door de trein geslingerd. Ze hebben zich gestoten en verschillende treinreizigers klagen over pijn. 
De 18-jarige Fleur van Erve komt een uur na de klap bij de trein vandaan gestrompeld met tranen in haar ogen. Ze wil eindelijk naar huis, slechts een stukje verderop in Tilburg. "Iedereen vloog naar voren. Ik ben met mijn been op een bankje geknald’’, vertelt ze.

Conducteur van streek
Ook Anne van Keule (18) heeft een vergelijkbaar verhaal. "Er werd hard geremd en er was een harde botsing. Ik viel van de bank en heb pijn aan m’n been´´, vertelt ze, die zich nog had gehaast om deze trein te halen. Ze zegt dat ook de conducteur een grote wond heeft opgelopen en vloekend door de trein liep. "Hij was best wel van streek.´´

Gaslucht
Na de klap roken de reizigers in het rijtuig een vieze lucht en rende de brandweer door de trein. Omstanders zeggen dat door de gaslucht bovendien nog een politieagent op de brug boven het spoor onwel is geraakt.De veiligheidsregio houdt het officieel op één lichtgewonde.

Bussen
Druk was het niet meer in de stoptrein met eindbestemming Tilburg Universiteit. NS liet nog bussen komen naar de plek van het ongeluk, maar alle reizigers waren al uit de trein gehaald en zelf vertrokken.

Butadieen
Aanvankelijk stelde de Veiligheidsregio dat er lpg in de lekke goederenwagon zat, maar dat bleek niet zo te zijn. Het ging om butadieen. Dat is een koolwaterstofverbinding die vergelijkbaar is met benzine. Butadieen is wel brandbaar, maar niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Lek
Het lek werd provisorisch gedicht door bevriezing. Zolang het lek in de goederentrein met butadieen nog niet definitief is dichtgemaakt, blijft de goederentrein staan. De Veiligheidsregio weet niet hoelang het dichten van het lek gaat duren.

Ontspoord
Vijf mensen ondergaan een medisch onderzoek omdat ze last hebben van hoofdpijn, meldde het Brabants Dagblad eerder. 
De reizigerstrein is door de botsing ook ontspoord. "Op dit moment gaat alle aandacht uit naar de reizigers en het personeel van de trein. Naar de oorzaak van deze aanrijding wordt onderzoek gedaan", reageert NS.

Rest van de dag
Het is nog onbekend hoe lang deze situatie gaat duren omdat de schade aan de spoorbaan nog niet geheel in te schatten is. "Duidelijk is wel dat het verkeer de rest van vandaag niet meer hervat kan worden", stelt het bedrijf. De treinen rond Tilburg worden door bussen vervangen. 

Foto´s 1, 2  en 4:  (c) Ginopress, Foto 3: (c) De Kort Media