fbpx

Relatief weinig forensen per trein naar werk

Maar vijf procent van de Nederlanders gebruikt meestal de trein om naar het werk te gaan. Bijna zes op de tien werkenden nemen vooral de auto. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder werknemers in het openbaar bestuur is de trein nog het populairst. Veertien procent van de ambtenaren ging in 2010 met de trein naar het werk. Oorzaak van de lage populariteit van de trein lijkt de duur van de reis naar het werk te zijn. Door het voor- en natransport is de trein voor korte afstanden vaak relatief minder interessant.

Ver weg
Voor meer dan de helft van de Nederlanders bedraagt de reistijd naar het werk minder dan twintig minuten. Voor treinreizigers is dat volgens het CBS gemiddeld 67 minuten. De trein komt meestal in aanmerking voor mensen die relatief ver van hun werk wonen. 

Marktaandeel
Tussen de vier grote steden heeft de trein een groter marktaandeel. Zo had in 2004 de trein tussen Rotterdam en Utrecht een marktaandeel van 68 procent. Cijfers voor 2011 of 2012 zijn bij onze redactie onbekend.

Fiets
Voor een kwart van de werkende Nederlanders is de fiets het favoriete vervoermiddel. Vooral werknemers in de publieke sector en in de horeca fietsen vaak naar het werk, hoewel de tweewieler het in niet één sector van de auto wint. Werknemers in de bouw pakken met 81 procent het vaakst de auto om naar het werk te gaan.