fbpx
Foto: (c) Bob Visser via Flickr

Rondreis Slowakije per trein: via Hoge Tatra (9-daagse reis v.a. € 630 p.p.)

29 jul 2021 19:00

Een mooie treinrondreis maken? Wellicht denk je als eerste aan Zwitserland, Schotland of Scandinavië en daar zijn ook zeker mooie rondreizen te maken. Maar dat Slowakije ook een prachtig land is om per trein te ontdekken is bij velen niet bekend. Treinrondreis.nl, onderdeel van Treinreiziger.nl, biedt een 9-daagse rondreis door Slowakije vanaf € 630 per persoon.

Waarom Slowakije?

Bij veel mensen staat Slowakije niet direct op de bucketlist. Dat is jammer, want het is een mooi land met prachtige natuur en verschillende historische steden. Het land is nog niet ontdekt door de massa en juist dat maakt Slowakije extra aantrekkelijk.

Het nationaal park de Hoge Tatra kun je letterlijk en figuurlijk als hoogtepunt van een rondreis Slowakije beschouwen, en dat gaat prima per trein. Of tram, zo je wilt, want de trein die door het gebergte loopt wordt de Tram van de Hoge Tatra genoemd. De meeste bergtoppen zijn tussen de 1800 en 2500 meter. De omgeving leent zich voor mooie bergwandelingen. Ook zijn er tal van kabelbanen waarmee je het gebied prima kunt verkennen.

Foto: (c) katatonia82 / shutterstock.

Rondreis Slowakije per trein

Slowakije leent zich prima voor een rondreis. Vanuit de trein kun je genieten van het landschap, of het nu door bosrijke gebieden gaat, of als de trein naar hoger gelegen gebieden klimt. De mooiste spoorlijn van het land loopt dwars door het Nationaal Park het Slowaaks Paradijs. Dat is ‘route 173’, ook wel de ‘Horehronec’ genoemd, die Banská Bystrica met Margecany verbindt. De trein rijdt slechts twee keer per dag en passeert onderweg onder andere het Palcmanska Masa Reservoir. Bij Telgart is er een keertunnel en een indrukwekkend spoorwegviaduct, al zie je daar zelf vrij weinig van als je in de trein zit.

De onderstaande video laat je genieten van de mooie treinreis

Een ander traject dat tijdens deze reis bereden wordt is Horna Stubna – Banska Bystrica. De trein baant zich hier een weg door de ruige natuur van het Velka Fatra-gebergte, op de grens met het Lage Tatra-gebergte. Op deze spoorlijn van 31 kilometer liggen 22 spoortunnels, dat is meer dan een kwart van alle tunnels in Slowakije.  De spoorlijn is ruim 80 jaar geleden aangelegd, tussen 1936 en 1940. Gemakkelijk ging dat niet. Volgens lokale media waren er 492 ernstige ongevallen tijdens de bouw, waarvan 35 dodelijk.

9-daagse reis

Treinrondreis.nl biedt een 9-daagse rondreis door Slowakije. Per nachttrein gaat de reis naar Wenen en vervolgens reist u door naar Bratislava. Na twee nachten in Bratislava te hebben overnacht gaat de reis via Banská Bystrica en Kosice naar de Hoge Tatra. In vrijwel alle plaatsen is het mogelijk het verblijf te verlengen. De terugreis naar Nederland gaat via Praag en Berlijn. Het is optioneel mogelijk om deze steden ook te bezoeken. Ook is het optioneel mogelijk om Wenen te bezoeken. Op verzoek kan de reis ook aangepast worden, bijvoorbeeld heen en terug met de Nightjet of verblijf in andere steden.

De Horehronec, bijna tien jaar, passeert hier het stuwmeer Palcmanska Masa op de lijn Banská Bystrica-Margecany. Foto: Bob Visser via Flickr.

Coronavirus

Het coronavirus heeft invloed op reizen. De rondreis door Slowakije is vooral geschikt voor mensen die gevaccineerd zijn. Zonder vaccinatiebewijs moet u eerst in Slowakije en Tsjechië in quarantaine. Het standaard-reisprogramma voorziet daar niet in. Slowakije is toegankelijk zonder quarantaine als u ten minste veertien dagen voor aankomst de tweede prik hebt ontvangen met een mRNA-vaccin. Met een vectorvaccin kunt u Slowakije inreizen vanaf vier weken na de eerste prik. Voor het inreizen van Slowakije en Tsjechië moet u zich vooraf registreren. (De hier genoemde regels kunnen wijzigen, raadpleeg daarom altijd de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl.)

Cabinerit van de route 173

Cabinerit Horná Štubňa – Banská Bystrica

Foto’s van treinreizen in Slowakije

Foto: sneltrein komt aan in het hoofdstation van Bratislava. Foto: (c) Tomas Palsovic / Shutterstock.
Precieze locatie onbekend, Slowaakse sneltrein door het landschap.
De trein nabij Telgart Pension.
Nog een foto van het viaduct bij Telgart.
De trein Kosice – Praag van RegioJet in Slowakije.
Per doorgaande trein richting Hoge Tatra.
De treinrondreis gaat ook via Košice. Foto: (c) Lubos K / Shutterstock
De Hoge Tatra’s zijn ideaal per trein bereikbaar dankzij deze smalspoorlijn. De trein wordt ook wel aangeduid als de Tram van de Hoge Tatra.
Foto: (c) katatonia82 / shutterstock.
Foto: (c) Martyn Jandula / Shutterstock
In de Hoge Tatra kun je hoger de bergen in met de Funicular van Stary Smokovec naar Hrebienok. Foto: (c) karnizz / Shutterstock
0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
2 jaren geleden

Gelukkig staan naast een mooie docu er een paar mooie cabrides bij. Deze kunnen ook in Balkón of in Dvorček geconsumeerd worden. Overigens ziet er wel mooi uit.

Bertje Spoor
2 jaren geleden

idd.wordt Slowakije ondergewaardeerd en dat is ten onrechte. Het team van Rail away is daar al jaren geleden geweest en heeft een indertijd een prachtige aflevering op tv vertoond van het smalspoor in de Hoge Tatra. Het viadukt op een van de hier getoonde foto’s zou het bekende Landwieser viadukt in Zwitserland kunnen zijn…..