fbpx

Rover en gemeente Den Haag bieden Tweede Kamer petitie Beneluxtrein aan

20 nov 2012 12:38

Vandaag, dinsdag 20 november, biedt reizigersvereniging Rover samen met gemeente Den Haag ruim 15.000 handtekeningen aan tegen het afschaffen van de intercity Amsterdam – Brussel. Met het aanbieden van de petitie willen Rover en het stadsbestuur van Den Haag de Tweede Kamer dringend vragen treinreizigers tussen Nederland en België een goed alternatief te bieden voor de Fyra.

Per 9 december aanstaande wordt de intercity Amsterdam – Brussel, de Beneluxtrein, vervangen door de Fyra. Dit betekent bij de start bijna de helft minder treinen, geen directe verbinding vanuit Den Haag en Brabant, reserveringsplicht en fors hogere tarieven tot wel 80 procent duurder. Door het ontbreken van abonnementen bij de start van de Fyra zullen zakelijke reizigers hiervan extra nadeel ondervinden. 

Rover wil een betaalbare, reserveringsvrije treinverbinding behouden tussen Nederland en België. Ook het stadsbestuur van Den Haag maakt zich sterk voor het behoud van een rechtstreekse treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Oorspronkelijk zou de Beneluxtrein per 9 december vervangen worden door een rechtstreekse HSL-verbinding die acht maal per dag vanuit Den Haag naar Brussel rijdt. Deze afspraak wordt echter niet nagekomen door de Belgische overheid.

Vele duizenden mensen die werken bij internationale organisaties en regelmatig tussen Den Haag en Brussel pendelen, raken nu in de knel. Het International Community Platform (ICP), werkgeversplatform van de 25 grootste internationale bedrijven en organisaties in de Haagse regio en de reizigersgroep Beneluxpendelaars sluiten zich aan bij de petitie.

Rover verzamelde samen met de Belgische zustervereniging TreinTramBus 15.000 handtekeningen via een online petitie. Honderden mensen stuurden daarnaast hun handtekening via de post. Ook tekenden 180 abonnementhouders via de actiegroep Beneluxpendelaars. Alle handtekeningen worden dinsdag 20 november om 13:15 uur aan de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu aangeboden door Rover-voorzitter Arriën Kruyt en de Haagse verkeerswethouder Peter Smit.

Prijsverhoging met de komst van Fyra