fbpx

Rover en TreinTramBus: protest loont

16 dec 2012 18:30

Reizigersverening Rover en de Vlaamse zustervereniging TreinTramBus verwelkomen de maatregelen om de Fyra attractiever te maken. De verenigingen hebben zich vanaf begin af aan verzet tegen de reserveringsplicht. Vrijdag werd bekend dat NS en NMBS tegemoet komen aan de kritiek en nu ook een kaartje voor de Fyra gaan introduceren zonder reserveringsplicht

Daarom zeggen de organisaties dat protest loont. “Dit is een belangrijke stap vooruit”, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. “We vragen dit al lang. We appreciëren dat de exploitanten oren hebben naar de verzuchtingen van de reizigers en ons een stuk tegemoetkomen. Het argument dat verplichte reserveringen nodig zijn voor de veiligheid, houdt immers geen steek. Voor de Duitse hogesnelheidstrein ICE, die 300 km/u rijdt, is reserveren ook niet verplicht.” 

Het “Jump-on-ticket” zonder reservering komt er op proef tot april 2013. Rover en TreinTramBus vragen om dit ticket ook daarna te blijven aanbieden. Arriën Kruyt, voorzitter van Rover: “We verwachten dat dit tarief gewoon in de stations verkrijgbaar is, en niet alleen via internet." Ook VoorBeterOV pleitte daar vrijdag al voor. VoorBeterOV sprak ook van een eerste stap in de goede richting.

De exploitanten van de Fyra hebben ook beloofd om de technische mankementen weg te werken. De trein zou daardoor betrouwbaarder en stipter moeten worden. “Het klinkt veelbelovend, maar we moeten afwachten of dit het gewenste effect heeft”, besluiten Vanseveren en Kruyt.

Rover maakte in Nederland eerder protest tegen het verdwijnen van het toilet in de Sprinter Lighttrain (SLT). Ook daar loonde het protest, al moet de vereniging nog wel een lange adem hebben. Op termijn – als de Sprinters toe zijn aan een revisie – krijgen de treinen alsnog een toilet