fbpx

Rover: Gelderse treinen moeten voor 2022 toilet krijgen

25 jun 2013 12:38

De Provinciale Staten van Gelderland moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het geld beschikbaar stellen dat nodig is om alsnog toiletten in de treinen van Arriva en Connexxion te bouwen. Anderhalf jaar geleden hebben de Provinciale Staten met grote meerderheid een motie aangenomen die hierop aandrong. Volgens reizigersvereniging Rover is het dan ook logisch om nu de financiële gevolgen van dit besluit onder ogen te zien.

De eerdere beslissing om treinen zonder toilet te laten bestellen wordt alom betreurd. De meeste betrokkenen zeggen inmiddels wel voorstander te zijn van toiletten in de trein, maar niemand wil de portemonnee trekken.

Gelderland wil nu pas in de volgende concessie (vanaf 2022) toiletten voorschrijven. Dat zou betekenen dat de inbouw dan zou plaatsvinden in dezelfde treinstellen waarin dat ook nu direct zou kunnen. “Het gaat praktisch om dezelfde investering”, zegt Aldo Markus van het landelijk Rover-bestuur, “maar als je nu inbouwt profiteer je er veel langer van.” Hij vindt het realistisch om niet alle kosten bij de vervoermaatschappijen te leggen, want de provincie komt op haar eerdere voorwaarden terug. “Daarom heeft de provincie ook een financiële verantwoordelijkheid” zegt hij.

Rover is van mening dat elke trein in Nederland een toilet moet hebben en voert hiervoor sinds enkele jaren zowel landelijk als regionaal actie. Landelijk zijn inmiddels door NS toezeggingen gedaan, maar provincies met regionale treinconcessies mogen hun eigen beslissingen nemen. Gelderland en Zuid-Holland zijn de enige provincies waar op dit moment nog regionale treinen zonder toilet rijden.