fbpx

Rover klaagt bij NMa over monopolie NS

09 nov 2012 15:01

Reizigersvereniging Rover heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over het ´monopolistische´ gedrag van de NS. De vereniging beschuldigt de vervoerder van kunstmatige prijsopdrijving voor reizigers die naar België willen.

Volgens Rover maakt NS misbruik van haar monopoliepositie doordat reizigers gedwongen zijn met de Fyra te rijden als volgende maand de Beneluxtrein, die nu nog elk uur tussen Amsterdam en Brussel rijdt, verdwijnt. Behalve dat de Fyra minder vaak rijdt gaan de tarieven fors omhoog. Ook biedt NS geen abonnementen meer voor het traject.

Rover hoopt met de klacht druk te zetten achter de Tweede Kamer om in te grijpen nu het nog kan, licht een woordvoerder toe. "We hopen dat de beslissing wordt teruggedraaid." Om de klacht kracht bij te zetten heeft Rover ook geklaagd bij de Belgische spoorwegen. Eerder diende de Maatschappij Voor Beter OV al een klacht in bij de NMa met soortgelijke strekking.

Nadat Treinreiziger.nl in oktober de tarieven van de Fyra naar Brussel publiceerde, maakte een lezer het volgende tarievenoverzicht. In het overzicht worden de Full Flex tarieven van de Fyra vergeleken met de huidige flexibele tickets. Te zien is dat richting België een flexibel treinticket 33 tot 80 procent duurder wordt. Binnen Nederland bedraagt de toeslag van de Fyra gemiddeld 20 procent.

(c) Novum / Treinreiziger.nl