fbpx
Foto: ProRail / Stefan Verkerk

Rover: Mansveld moet ingrijpen bij uitgelopen werkzaamheden

Rover vindt het onaanvaardbaar dat er sinds afgelopen weekend geen treinen kunnen rijden tussen Amsterdam en Almere. Rijkswaterstaat voert voorbereidende werkzaamheden uit voor een nieuwe spoorbrug over de A1. Volgens Rover maakt Rijkswaterstaat daarbij veel fouten waardoor het onduidelijk is wanneer de treinen weer kunnen gaan rijden.

Rover heeft aan Staatssecretaris Mansveld gevraagd om onmiddellijk in te grijpen, zodat er weer treinen kunnen rijden via de Hanzelijn naar Amsterdam. De vereniging wil dat Rijkswaterstaat gedupeerde reizigers compenseert met een schadevergoeding. Ook moeten de bussen voorrang krijgen op de snelweg, vindt Rover.

Rover wil dat het oude viaduct direct wordt teruggeplaatst. "Er lag een viaduct dat het prima deed. Dat hebben ze eruit gehaald. Toen merkten ze dat er iets mis was met de funderingen en bleek de staalconstructie niet te passen. Nu weet niemand meer wat ze moeten doen en kun je eindeloos wachten´´, legt een Rover-woordvoerder uit.

In elk geval zal het treinverkeer niet voor woensdag hervat worden. De spoorlijn wordt dagelijks door tienduizenden treinreizigers gebruikt, die nu per bus moeten reizen. Doorgaande treinreizigers tussen Amsterdam en Zwolle kunnen omreizen via Amersfoort.

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe spoorbrug hadden zondagavond al afgerond moeten zijn. De spoorbrug zelf wordt pas in 2016 vernieuwd. Dat is omdat de Rijksweg verbreed wordt en de hudige spoorbrug dan niet meer lang genoeg is. Tijdens de werkzaamheden zouden een aantal stalen constructies geplaatst worden. Vanwege de beperkte werkruimte en het aantreffen van onvoorziene zaken in de bodem gaat dit minder snel dan gepland. Rijkswaterstaat betreurt de overlast.

Volgens spoorbeheerder ProRail doet Rijkswaterstaat er alles aan om de vertraging te minimaliseren. 

Foto: archief