fbpx

Schultz dreigt met stappen tegen België vanwege Fyra

09 okt 2012 18:41

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) bereidt juridische stappen voor tegen België, omdat dat land weigert geld uit te trekken voor de hogesnelheidslijn Fyra via Breda. Dat schrijft Schultz dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz probeert al geruime tijd in contact te komen met haar Belgische ambtgenoot Paul Magnette. Die hield zich aanvankelijk onbereikbaar, maar vorige week kwam het toch tot een gesprek tussen de twee. "Het gesprek was echter inhoudelijk niet bevredigend", meldt Schultz.

Magnette heeft geen geld om de afspraken tussen Nederland en België uit 2005 na te komen. Beide landen spraken toen af acht keer per dag een snelle trein te laten rijden op het traject Den Haag-Breda-Brussel. België zou een extra trein kopen. Het Belgische spoorbedrijf NMBS wil die echter niet betalen, omdat de lijn niet rendabel zou zijn. Het bedrijf vindt dat de Belgische staat moet bijspringen. Die weigert dat.

Nu de Fyra Den Haag – Breda – Brussel er (voorlopig) niet komt, wil de minister een toeslagvrije Fyra Breda – Antwerpen. Die Fyra is echter onrendabel. De Belgische spoorwegen willen alleen meewerken als de Belgische staat bijspringt. Maar ook voor die Fyra heeft Magnette geen budget. Daardoor kan de Fyra Breda – Antwerpen voorlopig niet van start gaan.

Schultz is ontevreden met het resultaat. Magnette heeft weliswaar toegezegd premier Elio di Rupo te vragen of er niet alsnog geld kan komen. Schultz wacht dat af, maar bereidt intussen juridische stappen voor. Ze wijst erop dat Nederland en België een contract hebben gesloten. De Fyra rijdt voorlopig alleen tussen Amsterdam en Breda. Per december moet ook de Fyra Amsterdam – Brussel van start gaan, maar dat is ook nog onzeker.

(c) Novum / Treinreiziger.nl