fbpx

Schultz noemt staking stadsvervoerders voorbarig

10 feb 2011 19:15

De aangekondigde staking van de vervoersbedrijven in de drie grote steden tegen de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer is voorbarig. Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

De bewindvrouw wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het openbaar vervoer voortaan openbaar gaan aanbesteden. Dat leidt volgens haar niet alleen tot beter en efficiënter OV, maar moet de schatkist ook 120 miljoen euro opleveren.

De OV-bedrijven GVB, RET en HTM vrezen dat door de openbare aanbesteding honderden banen gaan verdwijnen en dat een stuk minder bussen, trams en metro´s gaan rijden. Daarom gaan zij volgende week actie voeren tegen de plannen. Reizigers worden hiervan de dupe.

Schultz overlegt momenteel met de drie grote steden over de invulling van de 120 miljoen euro. De uitkomst daarvan wordt pas in het voorjaar verwacht. "Ik vind de aangekondigde acties op dit moment voorbarig", zei ze daarom. De verplichte aanbesteding gaat overigens pas in vanaf 2013, die was al een jaar verschoven.

Volgens de bewindsvrouw is daarnaast nog lang niet gezegd dat openbare aanbesteding leidt tot minder banen en een verschraling van het aanbod. De besparingen kunnen ook worden gehaald op andere terreinen, zoals ICT en administratie. De vervoersbedrijven hebben eerder al aangegeven dat Schultz zich op verkeerde cijfers baseerde, van jaren geleden. Volgens de vervoersbedrijven zijn zij nu veel efficiënter.

CDA
De bewindsvrouw kreeg bijval van het CDA. Het zou netjes zijn van de ov-bedrijven om eerst de uitkomst van de gesprekken af te wachten dan meteen drie dagen het ov plat te gooien, zei Maarten Haverkamp.

De linkse oppositie en D66 pleitten tijdens het debat opnieuw voor om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet te verplichten het OV openbaar aan te besteden. Gedoogpartner PVV, eerder ook tegenstander van verplichte aanbesteding, steunde de bewindsvrouw. "De PVV is een betrouwbare partner. Wij hebben getekend voor de 120 miljoen aan bezuinigingen", aldus Kamerlid Léon de Jong.

De acties in het openbaar vervoer staan gepland voor volgende week maandag, dinsdag en woensdag. Vakbond CNV Publieke Zaak liet donderdag weten niet mee te doen, omdat het gaat om een ´politieke actie´. "Onze bond voert alleen actie als er een conflict is met de werkgever." Ook wijst het CNV er op dat de aanbesteding met een jaar is uitgesteld.

Novum