fbpx

Schultz wil in 2025 schone bussen in het OV

In 2025 mogen bussen in het openbaar vervoer geen vervuilende stoffen meer uitstoten. Demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft daarover dinsdag op de Ecomobielbeurs in Rotterdam een ´green deal´ gesloten met de Stichting Zero Emissie Busvervoer en met decentrale overheden.

Concessies voor het busvervoer in de periode 2015-2025 moeten eisen dat de bussen geen vervuilende stoffen meer mogen uitstoten. De overheden die het busvervoer aanbesteden krijgen hierbij hulp van het kabinet, dat juridische belemmeringen in de concessiewetgeving aanpakt. Ook komen er proefprojecten met schone bussen, zoals elektrische, hybride bussen of bussen met een brandstofcel.

Leefbaar
Naar verwachting starten dit najaar de eerste proeven met ´zero-emissiebussen´ in Maastricht, Eindhoven, Helmond, Breda en Den Bosch. "In een dichtbevolkt land als het onze is het van belang dat ons land leefbaar en aantrekkelijk blijft", zegt Schultz over het plan. "We moeten dus kiezen voor duurzame mobiliteit." Door het project blijven volgens de bewindsvrouw de steden leefbaar.

Samenwerking
Schultz maakte verder bekend dat zij in Europees verband gaat samenwerken om het gebruik van waterstofauto´s te stimuleren. Nederland is verantwoordelijk voor een Europees project voor de uitrol van tankstations voor waterstof. Nederland werkt hierbij samen met Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Engeland en een aantal private partijen.

Subsidie
Er is al afgesproken dat er drie nieuwe tankstations voor waterstof worden gebouwd, waarvan één in Rotterdam. Ook Zweden en Denemarken bouwen zo´n station. Voor het project heeft Nederland 1,2 miljoen euro Europese subsidie gekregen. Dat bedrag komt boven op de vijf miljoen euro die de bewindsvrouw hiervoor eerder apart zette.

(c) Novum / Foto: Rotterdamse E-Busz