fbpx

Seinhuis Roosendaal verplaatst

11 apr 2013 20:03

In Roosendaal is de verhuizing van het monumentale seinhuis B afgerond. Het seinhuis staat daarmee niet meer ontoegankelijk tussen de sporen, maar op een voor het publiek bereikbare plaats.

Omdat het seinhuis belangrijk erfgoed is van de rijke spoorgeschiedenis van Roosendaal, zijn de gemeente Roosendaal, ProRail, de provincie Noord-Brabant en BOEi erin geslaagd het seinhuis te behouden door het een nieuwe toegankelijk plek te geven. Het seinhuis heeft woensdag en donderdag anderhalve kilometer afgelegd en staat nu naast de monumentale locloods aan de Bosstraat.

De verhuizing en restauratie kosten samen zo´n 1,8 miljoen euro. Dat bedrag wordt met name opgehoest door ProRail en de provincie Noord-Brabant. Nieuwe eigenaar van het seinhuis wordt BOEi (de nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed), die net als de BankGiro Loterij ook meebetaalt aan de verhuizing. Bezoekers die de verhuizing van het seinhuis kwamen bijwonen konden gisteren en vandaag ook een kijkje nemen in de monumentale locloods. 

Overigens liep de verhuizing enige vertraging op. Woensdag had het seinhuis rond 12:00 uur de eerste meter moeten afleggen, maar uiteindelijk kwam het seinhuis pas acht uur later in beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *