fbpx

Speciale vrijheidstrein voor vier vijf mei viering

07 mrt 2010 19:48

Net als 1995 komt er in 2010 opnieuw een speciale trein om de vrijheid te vieren. Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander opent woensdagmiddag 31 maart op het station Den Haag Holland Spoor de speciale vrijheidstrein.

De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De vrijheidstrein rijdt, in het kader van het lustrum 65 jaar Viering Bevrijding, vijf weken door het land. De Prins houdt ter gelegenheid van de opening een toespraak.
De trein is omgebouwd tot een rijdende expositie, waarbij het thema "Stilstaan bij vrijheid" centraal staat. De trein heeft onder andere een theater waar presentaties en lezingen plaatsvinden. Door de week draaien er films, documentaires en reportages. Reizigers worden uitgenodigd mee te denken over wat nodig is om vrijheid wereldwijd te realiseren. De trein rijdt door de week mee in de NS-dienstregeling.

In 1995 werd een hondekop (treinstel 763) ingezet met beschildering "1 voor allen artikel 1" om zo de vrijheid te vieren. Op de foto bij dit artikel is betreffende trein zichtbaar. De foto is gemaakt door Peter Eradus en afkomstig van spoorwegmaterieel.nl.