fbpx

Spoorstaking kost Belgische spoorwegen ruim 1 miljoen

17 jul 2014 11:51

De spoorstaking op 30 juni in België kostte de Belgische spoorwegen NMBS minstens 1,3 miljoen euro. Dat heeft de topman van het bedrijf, Jo Cornu, laten berekenen. Het gaat om niet-verkochte kaartjes voor de treinen die niet reden die dag. Het is de eerste keer dat de kosten van een stakingsdag zijn berekend.

"Zo weet iedereen welke schade de NMBS lijdt door één dag staking", aldus Cornu woensdag in dagblad De Standaard. "Als ik het bedrijf uit de rode cijfers moet halen, moet het eigen personeel de put niet dieper maken.´´ Cornu gaat de cijfers voorleggen aan de vakbonden en de politiek. Het was alleen de socialistische vakbond die op 30 juni staakte en het treinverkeer in België zo goed als plat legde.

De eindrekening zal veel hoger liggen, aldus de spoorbaas. Bij de berekening is er namelijk nog geen rekening gehouden met abonnementshouders en de extra bussen die ingezet werden. Het Belgisch spoorwegpersoneel staakt regelmatig. Vaak legt maar een klein deel van het personeel het werk neer, maar maken ze het werk onmogelijk voor ander personeel. 

(c) ANP