fbpx

Sprinters krijgen eerder wc (2021)

29 sep 2014 18:21

Vrijwel alle Sprinters, de stoptrein die bedoeld is voor kortere ritjes, hebben midden 2021 een wc aan boord. Dat is ruim 3 jaar eerder dan gepland. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maandag geschreven aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer dringt al langere tijd aan op de terugkeer van de wc in alle treinen. Nu hebben de zogenoemde Sprinter Light Trains (SLT´s) en een aantal oudere generatie Sprinters geen wc. De SLT-sprinters zullen midden 2021 alsnog alle over een toilet beschikken. Het gaat in totaal om 131 treinstellen. De Nederlandse Spoorwegen beginnen in het eerste kwartaal van 2018 met het plaatsen van de toiletten.

Dat is volgens Mansveld een complexe operatie. "Een bestaand type toilet wordt nu ingebouwd in een nieuw type treinstel dat niet is ontworpen voor het plaatsen van toiletten´´, schrijft ze. NS onderhandelt momenteel met verschillende leveranciers om de klus te klaren. Elk treinstel krijgt één toilet, dat ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.

Vorige jaar maakte de groep Treinen Met Toiletten zich zorgen dat de SLT-treinen pas vanaf 2018 een toilet zouden krijgen. "Ik kan het jaartal 2018 niet plaatsen", reageerde Mansveld toen. Uit de Kamerbrief van vandaag blijkt dat de groep het vorig jaar goed inschatte. 

"Als nadere toelichting op het inbouwtempo geldt dat NS bijna al het materieel inzet, om voldoende vervoercapaciteit te hebben om de dienstregeling op een goede manier uit te voeren. Er is nauwelijks nog materieel in reserve. In dit licht kan NS slechts een beperkt aantal SLT-treinstellen tegelijkertijd uit de roulatie nemen voor onderhoud en/of ombouw. Om de reizigershinder als gevolg van volle treinen te beperken heeft NS gekozen voor een ombouwschema van 10 treinstellen per kwartaal", schrijft Mansveld.

Op dit moment loopt ook een traject om nieuwe Sprinters te bestellen. Die nieuwe treinen – de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) – zullen ook over een toilet beschikken. CAF en Alstom zijn in de race om de nieuwe order binnen te halen. Vanaf 2018 zullen de SNG´s instromen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl