fbpx

Stadsvervoerders verspillen miljoenen door gemeenten

22 mrt 2011 9:16

De drie stadsregio´s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen hun openbaar vervoer veel efficiënter organiseren. Het gebeurt alleen nauwelijks, omdat gemeenten veranderingen niet toestaan. Dit zeggen de directieleden van de HTM, GVB en RET in het Financieele Dagblad van dinsdag.

In de krant zegt GVB directeur Adrie Bolier miljoenen over de balk te gooien om maar te voldoen aan eisen van de Gemeente Amsterdam. "Wij hebben buslijnen waar maar tien mensen per dag in zitten. Zo´n lijn moest er dan komen van de gemeente, terwijl wij allang wisten dat het niet zou lopen. Ik heb zelfs een lijn moeten beginnen die 4 miljoen euro per jaar kost, maar waar bijna niemand in zit." 

Besparen
Volgens Bolier kan het GVB tot een derde goedkoper uit zijn als zij alle slechte lijnen zouden mogen sluiten. Ook de Rotterdamse (RET) en Haagse (HTM) vervoersbedrijven stellen nu veel geld kwijt te zijn aan slecht benut openbaar vervoer, maar ze willen anders dan Amsterdam niet aangeven hoeveel ze kunnen besparen.

86 euro per uur
"Op rustige momenten zijn er zo weinig mensen, die zou je gemakkelijk met de taxi kunnen brengen. Dat is veel goedkoper en prettiger, maar het mag niet" zegt HTM directeur Dirk le Clercq in het Financieele Dagblad. Bij de RET zijn de trams en metro´s bijna rendabel, maar kosten vooral de bussen veel geld. "Een stadsbus kost bij ons 86 euro per uur. Slechts een derde daarvan betalen de reizigers, voor de rest is subsidie nodig." 

  • Lees meer in de papieren editie van het Financieele Dagblad