fbpx

Staking Belgische spoorwegen (NMBS) op maandag 30 juni

26 jun 2014 13:34

De vakbonden hebben bij de Belgische spoorwegen NMBS een staking aangekondigd. Van zondag 29 juni vanaf 22 uur tot en met maandag 30 juni 22 uur zullen er nauwelijks tot geen treinen rijden in België. Dat zal ook gevolgen hebben voor het treinverkeer tussen Nederland en België.

Het is voor de Belgische spoorwegen NMBS nu nog moeilijk in te schatten hoe groot de problemen zullen zijn, aldus een woordvoerder. Mede omdat het nu nog onduidelijk is welk personeel precies het werk neerlegt en hoeveel treinen er dan niet zullen rijden. Bij eerdere stakingen werd het treinverkeer ernstig gehinderd. Niet alleen binnenlandse treinen, maar ook Thalys, TGV, ICE en Eurostar werden toen gehinderd. 

Bij deze staking is de kans ook aanwezig dat de dienstregeling verstoort wordt. "We gaan uit van een vrijwel normale dienstregeling. Maar er is een groot risico op een verstoorde dienstregeling. Daarom geldt er maandag een negatief reisadvies" legt Thalys woordvoerder Patricia Baars uit. Hetzelfde geldt voor Eurostar. Ook Eurostar gaat uit van een vrijwel normale dienstregeling, maar geeft toch een negatief reisadvies omdat er een grote kans op verstoringen is. 

Traditioneel is de stakingsbereidheid groter in Wallonië dan in Vlaanderen. Maar Brussel is een belangrijk knooppunt voor doorgaande treinen en dus zal de staking overal merkbaar zijn. Volgens de socialistische vakbond is er bij de Belgische spoorwegen een nijpend personeelstekort en wordt er veel te langzaam gezocht naar nieuwe krachten. De verwachting is dat deze staking grote hinder kan opleveren. 

De staking komt op een onhandig moment. Dit weekeinde krijgt België massaal vakantie. Ook zijn er veel festivals. Festivalgangers zullen dus problemen ondervinden om na een weekendje feest thuis te komen. De vakbond beseft dat de timing "ongelukkig´´ is. "Maar we moeten een vuist maken. Anders laten we een loopje met ons nemen.´´

De tweede spoorvakbond in Belgiė sluit zich niet aan bij de 24-uursstaking die zondag van start gaat. Dat betekent dat niet alle treinen uitvallen. Volgens ACV-Transcom is de stakingsaanzegging van ACOD Spoor voorbarig, gezien de nog lopende gesprekken met de spoorwerkgevers. Dat laat de christelijke vakbond vrijdag weten.