fbpx

Staking dreigt in streekbusvervoer

20 aug 2011 12:14

Chauffeurs van streekbussen leggen het werk volgende maand mogelijk neer. De werkgevers hebben niet gereageerd op de eisen die FNV Bondgenoten had gesteld aan de nieuwe cao.

De vakbond organiseert tot en met 8 september 41 ledenbijeenkomsten. Als de leden in actie willen komen voor een goede cao, dan krijgen de werkgevers vanaf 12 september een week de tijd om op de eisen in te gaan.

Na acht onderhandelingsrondes bieden de werkgevers een loonsverhoging van één procent in 2011. "Dat is niet eens toereikend om de stijgende kosten voor levensonderhoud te dekken", zegt Jan Heilig van FNV Bondgenoten.

De bond eist een loonsverhoging van minimaal twee procent en heeft ook andere eisen. "Stop met de verslechtering in arbeidsvoorwaarden en met de toenemende inhuur van goedkopere uitzendkrachten, zzp´ers en onderaannemers", is de boodschap volgens Heilig.

De cao geldt voor ongeveer dertienduizend werknemers van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Veolia en Syntus, van wie 65 procent lid is van FNV Bondgenoten. De nieuwe cao had eigenlijk op 1 januari van dit jaar in moeten gaan.

Bij de eerdere CAO onderhandelingen in 2008 was een staking van enkele weken nodig om tot een akkoord te komen. De cao Open Vervoer geldt voor ongeveer 13.000 werknemers in het streekbusvervoer. Hiervan is 65 procent lid van FNV Bondgenoten.

(c) Novum