fbpx
SLT, Zwolle, Sprinter

Staking NS gaat donderdag niet door – bonden willen meer onrust

10 jun 2025 17:36

De NS-spoorstaking van donderdag gaat niet door, meldt de NS. Dinsdagmidag verstreek de deadline waarvoor de bonden de staking hadden moeten aanmelden, zonder dat er een officiële aanzegging kwam van de bonden. Vakbond CNV meldt dat dit bewust is gedaan om meer onrust te veroorzaken.

Er was voor donderdag door de bonden een staking aangekondigd in de regio’s Noordwest en Oost. Een staking moet minstens 36 uur van tevoren officieel worden aangemeld bij de NS. Dinsdagmiddag bleek dat dit niet is gebeurd en dus gaat de staking niet door.

Wel minder treinen

De NS waarschuwt reizigers evengoed rekening te houden met minder treinen en drukkere treinen in Noord-Holland en het oosten van het land. ’’Op basis van de berichtgeving hebben wij natuurlijk al geanticipeerd op een staking en de dienstregeling aangepast’’, aldus woordvoerder Oscar van Elferen tegen Treinreiziger.nl. ’’We draaien de wijzigingen nu zoveel mogelijk weer terug maar dit is ontzettend ingewikkeld.’’

De NS werkt de reisplanner woensdag bij. Het spoorbedrijf adviseert reizigers voor vertrek de planner te raadplegen of meldingen aan te zetten in de NS-app.

NS: ‘hier balen we van’

De NS is niet blij met de gang van zaken. Zondag werd de vervoerder er ineens mee geconfronteerd dat vakbond VVMC het stakingsgebied voor de staking van dinsdag uitbreidde waardoor de NS geen andere mogelijkheid meer zag dan het stilleggen van al het treinverkeer. Ditmaal wordt een staking wel aangekondigd maar wordt die aankondiging niet officieel gemaakt. ’’Dit is niet hoe NS het had gewild en daar balen wij enorm van.’’

Bewust actie voor meer onrust

Vakbondsonderhandelaar Henk Jongsma van vakbond CNV meldt via het ANP dat de staking bewust is afgeblazen om onrust te zaaien bij de NS. Volgens Jongsma hadden de bonden signalen ontvangen dat de spoorvervoerder al een alternatieve dienstregeling had klaarliggen voor donderdag. Door niet te staken, denken de bonden nu voor meer onrust te kunnen zorgen, in de hoop de werkgever zo te bewegen gehoor te geven aan hun eisen voor een nieuwe cao.

Aanvankelijk leken de bonden de officiële aanzegging vergeten, maar volgens Jongsma gaat het om een bewuste actie. De bonden – CNV, FNV en VVMC trekken gezamenlijk op – beraden zich volgens Jongsma nu op vervolgstappen. Wanneer er wel wordt gestaakt, wil hij niet zeggen. De bonden willen zich onvoorspelbaarder gaan opstellen.

(c) Treinreiziger.nl

2.5 6 stemmen
Artikel waardering
68 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
10 dagen geleden

Kunnen deze boVAGbonden kleuters weer terug naar de kleuterklasje ipv de reizigers maximaal te irriteren.

Ferry Lenselink
7 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Hallo ik wou ook even reageren op dit onderwerp ik ben het er helemaal eens het zijn ook net kleine kleuters man!! Die Vakbonden in Nederland!! Zij leggen ook te snel het werk er bij neer met een staking!! En die medewerkers van de NS hebben pas een paar jaar geleden al een loonsverhoging gehad toch? Dus wat lopen hun dan nu ook weer te klagen en te staken man? Denk eens aan de reizigers man? Dank jullie van de NS en jullie van de Vakbonden in Nedeland!!

Ronald
10 dagen geleden

Het wordt tijd dat in Nederland, net als in het VK, ook de regel van kracht wordt dat een stakingsaanzegging uiterlijk 14 dagen van tevoren gedaan moet zijn, of de staking is niet legaal. Dit is gewoon ronduit treiteren wat de f*ckbonden doen. Het begint er steeds meer op te lijken dat ze helemaal niet echt iets willen bereiken met de NS, maar dat ze het gewoon leuk en vermakelijk vinden om chaos te stichten. Daarmee zijn het de facto gewoon hooliganistische saboteurs.

Sander
10 dagen geleden

De vakbond probeert een spelletje te spelen met de directie en ondertussen denkt niemand aan de reiziger.

Baardstaart
10 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Door de acties pas kort van te voren aan te kondigen kunnen mensen, zonder auto en rijbewijs geen enkele afspraak meer plannen omdat ze niet weten of de trein over 2 dagen nog wel rijdt en de NS kan dit geen moer schelen, want als een verlieslatende activiteit door acties achterwege wordt gelaten is het voor de NS defacto minder verlies. Winst is een ander begrip. Ik kan dit niet anders noemen dan gijzelen van de klanten, door deze geen enkele zekerheid van transport mogelijkheden met de trein te bieden. Rijbewijsloze reizigers zijn nu gedwongen om bij vrienden, kennissen of familie te vragen om hen te rijden en dit ook van te voren te plannen. Met ruim van te voren aangekondigde acties kunnen rijbewijsloze reizigers nog om de stakingen heen zien te plannen; ook lukt dit niet altijd. Ook kunnen internationale reizigers geen plannen maken voor een treinreis en zijn hierdoor veel sneller aangewezen op het vliegverkeer. En dat in een samenleving waar OV voor de zelfredzaamheid van groepen burgers het OV een noodzakelijk iets is. Ook kunnen werkgevers geen enkele zekerheid meer hebben omtrent het deel van hun personeel dat met het OV / trein komt. Dit gaat er uiteindelijk toe leiden dat rijbewijsloze sollicitanten steeds moeilijker een baan kunnen krijgen. Het eind resultaat is dat weer de nodige duur betalende spitsreizigers de trein verruilen door de auto en dit financiele gat zal dan weer alleen opgevangen kunnen worden door minder treinen of nog duurdere treinkaartjes.
Ik blijf vinden dat dit gedrag bewijst dat de vakbonden omgekocht zijn door de auto- en luchtvaartlobby om zo snel mogelijk het OV en het internationale treinverkeer te slopen. Anders kan ik dit extreme gedrag omtrent 1,5% verschil in loonstijgingen niet omschrijven. Daarbij pakken de vakbonden maximaal uit met hun stakingsacties, de politiek blijft volledig afwezig en niemand, die deze bonden een proces aanspannen.(Of het niet doen, omdat ze weten dat ze het niet kunnen winnen.)
Het is een schandaal hoe we hier in Nederland tegenwoordig over het OV omgaan.

Simon
10 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

De enige besparing van NS op een dag als vandaag zijn de energiekosten. Vooruit, en een beetje minder slijtage aan de treinen en ander klein bier.

Het overgrote deel van het personeel staakt niet en krijgt dus gewoon loon. NS mist een groot deel van de inkomsten en moet wel reizigers schadeloos stellen.

Nee, ik geloof niet dat de financiële mensen bij NS vandaag een fles wijn opentrokken.

Annemiek
10 dagen geleden

NS moet niet doen alsof zij het grootste slachtoffer van dit kinderachtige getreiter zijn. Dat zijn hun klanten.

De vakbonden hebben de publieke opinie al niet bepaald mee. Zelf vinden ze dit soort gedoe wellicht slim, maar ze kweken hiermee totaal geen sympathie. Het heeft er alle schijn van dat ze er nu pas achterkomen dat staken een paardenmiddel was voor een relatief klein probleem. En nu proberen ze op deze wijze terug te krabbelen. Het maakt ze ten opzichte van de consument onbetrouwbaar, ongeloofwaardig en respectloos. Zaken die ze NS verwijten. Hypocriet!

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Annemiek
Mar
10 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Mensen geven jouw altijd veel plusjes zonder te lezen omdat je de enige vrouw hier bent

Travelmarcel
10 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Een topvrouw dan wellicht!

Ricardo
10 dagen geleden
Antwoord aan  Travelmarcel

Die vooral anti-NS is en daarbij niet onderbouwde insinuaties niet schuwt (zoals bijvoorbeeld https://www.treinreiziger.nl/grote-gevolgen-spoorstaking-vrijdag-mogelijk-geen-treinverkeer-in-hele-land/#comment-188417, dat het personeel massaal naar de woonboulevard gaat wat ze verder niet kan onderbouwen).

Johan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

En dat Annemiek gewoon een steekhoudende reactie typt doet niet ter zake, denk je?
Bovendien kun je helemaal niet weten wie hier vrouw is of niet.

Ab Normaal
10 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Omdat Annemieke in de regel gewoon de spijker op zijn kop slaat en duidelijk uitlegt hoe ze tot haar standpunt komt. Ze heeft het vaak over het proces en niet over de persoon, want zodra je iets op de man gaat spelen dan heb je geen valide argumenten. Daar hebben we al iemand voor in de politiek zitten.

FFA
10 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ieder keer dat geframe van de vakbonden.
Dezelfde riedel over en over again.

FFA
10 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

en NS

West
10 dagen geleden

Oeff, deze zagen we bij het spoor ook niet aankomen. Vanuit de (veel grotere) vakbonden FNV / VVMC hebben we ook nog geen reactie vernomen.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door West
Raymond
10 dagen geleden

‘Rondje om de kerk’ moet NS in ieder geval uit onderhandelen en weer gaan invoeren, net als een minimaal aantal controles voor conducteurs of zelfs het afschaffen van conducteurs en het invoeren van effectieve controleteams in de trein en/of op het station. Dan schiet de reiziger er voor de toekomst in ieder geval iets mee op en dan is er nu niet voor niets gestaakt.
Krijgt NS eigenlijk wel eens iets voor elkaar bij cao-onderhandelingen? De vakbonden (en NS) wens ik veel wijsheid richting 2033.

West
10 dagen geleden
Antwoord aan  Raymond

Rondje om de kerk gaan ze er nooit doorheen krijgen. Schijnt ook duurder te zijn dan de huidige constructie, dus waarom zou de werkgever daar uberhaupt aan willen? Verder ben ik het met je eens dat meten op de man ingevoerd zou moeten worden om structurele underperformers het bedrijf uit te krijgen.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door West
S.O. de Mieter
10 dagen geleden
Antwoord aan  West

“Waarom zou de werkgever daar uberhaupt aan willen”?
Nou, misschien voor die luitjes op het perron ook wel ‘reizigers’ genoemd bijvoorbeeld?

West
10 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Je bedoeld diezelfde reiziger die nu op o.a. dit discussieplatform zo steigert over de staking omdat de kaartjes vast duurder gaan worden als het personeel meer gaat verdienen? Of vind je het prima als de meerkosten voor het rondje om de kerk dan wél op de reiziger verhaald worden?

S.O. de Mieter
10 dagen geleden
Antwoord aan  West

De eerstvolgende keer dat NS me niet thuis kan brengen zal ik daar nog eens over nadenken.

Ab Normaal
10 dagen geleden
Antwoord aan  West

Het “rondje om de kerk” zorgt ervoor dat ook het personeel per werkdag ingezet wordt in de treincorridors. Dus bij verstoringen wordt het eenvoudiger om personeel bij te sturen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het spoor. Op dit moment is voor mij 80% van de verstoringen veroorzaakt door een verstoring elders. Als dat wat extra kost, vind ik het niet erg om extra te betalen.

Edg
10 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Het rondje om de kerk is al deels met de nodige aanpassingen ingevoerd, in 2001. Dat was een enorm succes 😂 realiseer wel dat manco’s (treinen zonder personeel) dan ook niet zonder meer opgelost kunnen worden. In het ergste geval moet er meer personeel op reserve.

N...
10 dagen geleden
Antwoord aan  Edg

Idd, in feite zorgt flexibele inzet er voor dat je veel meer kunt schuiven in inzetbaarheid van personeel. Ook pauzes kunnen preciezer worden afgemeten.

Daarnaast: ik kan me zo voorstellen dat een conducteur met standplaats Enschede anders voornamelijk wordt ingezet op de ICs naar Den Haag en terug als dienst, wat me een veel saaier werk lijkt dan het afwisselende van nu.

West
10 dagen geleden
Antwoord aan  N...

Precies. Bij grote verstoringen is het personeel meestal niet het probleem. Wel het materieel wat dan niet op de juiste plaatsen is / uitkomt en de gebrekkige flexibiliteit in de infra. Door het zgn. ‘Japanse’ model wat Prorail hanteert is men nu al gauw genoodzaakt vele tientallen kilometers spoor buiten dienst te stellen tijdens een storing. Dat ik en mijn collega toevallig de hele dag op hetzelfde slagje zijn ingedeeld doet er dan niet zoveel meer toe.

En daarnaast stuit elke poging tot een rondje om de kerk idd op protesten en stakingen. Terecht ook, want het is een geestdodend iets. Er zijn al genoeg diensten die zich exclusief op 1 a 2 slagjes rondom de eigen standplaats afspelen. Variatie is koning voor wie in het OV werkt. De meeste collega’s die van bedrijven als Arriva afkomen noemen, naast natuurlijk de verbeterde arbeidsvoorwaarden, dat ook als een van de redenen van hun overstap naar NS.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  West

Blijkbaar hebben NS machinisten van de standplaatsen Den Helder, Leeuwarden, Groningen, Enschede, Venlo en Vlissingen nu ook al geestdodend werk, iedere dag weer beginnen en eindigen met hetzelfde traject. Vreemd dat zij daar dan beter mee om kunnen gaan dan mensen uit centraler gelegen oorden.

Het rondje om de kerk wordt door de bonden compleet uit zijn verband getrokken. Dag in – dag uit op Utrecht – Tiel pendelen zal (voor sommige mensen) vast geestdodend werk zijn. Maar kunt toch prima dat af en toe een dag je doen en in ruil daarvoor op andere dagen steeds op andere trajecten rijden voor de afwisseling? Waarom is het geen probleem om iedere dag geconfronteerd te worden met een geestdodende activiteit terwijl je er met een dagje doorbijten weer een tijdje van af bent?

West
9 dagen geleden

Je gaat voorbij aan het feit dat veel diensten al zijn zoals je schetst. Het grootste deel van alle diensten bestaat uit bulk-werk, dit zijn altijd ritten die je eigen standplaats als begin- of doorrijpunt hebben en volgens de huidige afspraken mag je 1 traject per dienst 3 keer heen én weer rijden. Bij werkzaamheden of verstoringen mag dat vaker.
Ikzelf heb landelijke wegbekendheid, maar de ‘rondjes Nederland’ of een bezoek aan een verre uithoek kan ik op jaarbasis op 1 hand tellen. Wat dat betreft is het rondje om de kerk dus al niet zo ver weg meer. Dat kleine beetje wat er dus nog over is wil ik graag behouden 😉

S.O. de Mieter
8 dagen geleden
Antwoord aan  West

Klinkt leuk natuurlijk ‘landelijke wegbekendheid’ maar er is geen machinist in Nederland die alle baanvakken in Nederland kent ‘als zijn broekzak’ en een machinist moet toch eigenlijk aan zijn kont kunnen voelen waar hij rijdt.
Er zijn bij de spooraannemers enige machinisten die bijna overal komen maar zij rijden niet met een krappe dienstregeling waarbij ook met slecht zicht ‘op het randje’ moet worden gereden om op tijd te zijn.
Ik ben blij te lezen dat u maar af en toe in een uithoek hoeft te rijden want ik ben van mening dat een machinist zijn baanvakken met enige regelmaat moet berijden om voldoende wegbekend te zijn en te blijven, zeker aan het begin van zijn loopbaan.

West
8 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Als een beperkt aantal ritten over een bepaald baanvak voor noemenswaardige problemen zou zorgen onder de collega’s dan was landelijke wegbekendheid al lang en breed afgeschaft. Een ieder moet wegleren + examen doen voordat je over een bepaald traject mag rijden. Dat is eigenlijk om af te dekken dat je zelfs in de meest slechte weersomstandigheden de route nog voldoende kent en niet voor verrassingen komt te staan. Onder goede weersomstandigheden kan elke volwaardige machinist ieder traject in Nederland veilig berijden. Een machinist aan het begin van zijn loopbaan zit doorgaans in een rooster met beperkte wegbekendheid. Zij krijgen dienstnummers toegewezen die door de bijsturing dan ook niet zomaar naar ieder willekeurig traject veranderd kunnen worden.

Ik snap dat je als buitenstaander de variatie graag ziet verdwijnen, maar dat we onvoldoende wegbekend zouden zijn is gewoon flauwekul.

Laatst bewerkt op 8 dagen geleden door West
S.O. de Mieter
8 dagen geleden
Antwoord aan  West

Ik gun elk mens voldoende variatie in zijn werk, zelfs een veerpontkapitein, maar iedere forens heeft het in de gaten wanneer er een ‘stuntel’ op de bok zit te klungelen en dat is weinig vertrouwenwekkend.

S.O. de Mieter
10 dagen geleden
Antwoord aan  Edg

De invoering van het ‘rondje’ in 2001 was inderdaad geen succes.
‘Bestemming: Klant’ bleek eigenlijk ‘Bestemming: Boekhouder’ en NS was er totaal niet klaar voor omdat de verbinding tussen de verschillende bedrijfsonderdelen nog maar net was ontkoppeld. Door het afschaffen van de regionaal beheerder was het aantal infrastoringen toen erg groot.
Toch denk ik dat een vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen noodzakelijk is, het bedrijf kan nu alleen maar ‘aan’ of ‘uit’ en dan mag je het als reiziger verder zelf uitzoeken met de mededeling “Kom morgen maar terug, dan gaan we het opnieuw proberen”.

IVC
10 dagen geleden

Ik dacht eerst: wat fijn dat de staking donderdag niet doorgaat. Waarbij ik dacht: vermoedelijk vond men de extra impact vandaag (die laat bekend is geworden) niet proportioneel en wilden ze dit aanstaande donderdag compenseren, en de gesprekken met NS hervatten.
Mijn mond viel open toen ik de daadwerkelijke reden las: namelijk dat men hiermee extra onrust probeert te kweken.
Laat ik het maar houden op: dit is niet hoe ik zou onderhandelen met mijn werkgever. En al helemaal niet met de gevolgen voor mijn klanten in het achterhoofd.

Annemiek
10 dagen geleden
Antwoord aan  IVC

Ik snap ook niet dat de vakbonden hun leden elders zo in de steek laten. Die moeten blijkbaar gedwongen solidair zijn en verder hun muil houden. Vakbondslid Piet die met de trein naar de fabriek moet en die alvast met zijn leidinggevende had geregeld dat hij donderdag een vrij dag kon krijgen, staat mooi in zijn hemd en krijgt van zijn vakbond te horen dat ze het bewust hebben gedaan. Vakbondsleden in de zorg die zelf al alle moeite hebben gedaan om vervanging te regelen, krijgen van de vakbond de middelvinger. Gewone normale burgers die pogen een beetje om de acties heen te plannen, moeten blijkbaar respect hebben voor de zogenaamde slimmigheden van de kleuters van de vakbond.

Kom op zeg, personeel van NS. Jullie vakbonden gooien niet alleen hun eigen geloofwaardigheid ten grabbel, maar ook die van jullie. Dit is echt het morele faillissement van jullie bonden. Jullie richten je op de verkeerde partij. Niet jullie werkgever is het probleem,maar jullie bonden zijn dat.

Paul Lamote
10 dagen geleden
Antwoord aan  IVC

De vraag is of wat er nu door de CNV gezegd wordt wel de waarheid is. Het kan ook zijn dat de stakingbereidheid (niet iedereen zit bij een vakbond) veel minder is dan de vakbonden tot nu toe beweerden en dat duidelijk is geworden dat NS met een alternatieve dienstregeling de staking grotendeels kan opvangen.

Veen
10 dagen geleden

Het is hoog tijd dat de vakbonden via de rechtspraak de direktieleden van de NS “de grond in stampen” De vakbonden hebben daar het recht toe en belang bij omdat het sterk lijkt dat de direktie van de NS het maximale doet om de vakbonden “in een kwaad daglicht te stellen”.
De direktie van de NS heeft onnodig al het treinverkeer van de NS geschrapt, behalve dan de “belastingontwijkingstreinritten” tussen Schiphol en Amsterdam langs de Zuidas. De NS heeft vele treinritten gedumpt die zelf of waarvan alternatieven wel uitgevoerd hadden kunnen worden, als de direktie dat echt gewild had. Bovendien schijnt de NS dan twee dagen loon in te houden van alle maschinisten en conducteurs van de NS.
De NS heeft overeenkomsten met reizigers en overheden en daarop gebaseerd maximale inspanningsverplichting. De NS is niet vrij ritten te dumpen. De NS mag alleen aanpassen aan overmacht zoals een persoon die een trein in de weg stond, een storing die niet redelijkerwijze voorkomen kon worden, ritten die door een staking niet redelijkerwijze georganiseerd en uitgevoerd kunnen worden.
Er moet bij de rechtspraak een onderzoek afgedwongen worden of de direktie kontraktbreuken cq onrechtmatige daden geleid heeft en misschien zelfs misdrijven.
De vakbonden zijn sterk genoeg om de rechtspraakprocedures af te dwingen.
Kom op vakbonden, pak de direktieleden aan, die aan het zieken zijn.

Henk Lubbers
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Het zoveelste buitengewoon treurige betoog van Veen. Vuilnis mag deze z.k ook mee.

Paul Lamote
10 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Uh, het is niet NS dat staakt maar de vakbonden. Je bent toch wel erg in de war.

Overigens geeft de stakingswet de werkgever het recht om bij een staking een gedeelte of het gehele personeel onbetaald naar huis te sturen (het zg. uitsluitingsrecht) en het bedrijf geheel of gedeeltelijk stil te leggen.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Paul Lamote
K. van Sambeek
10 dagen geleden

De bonden weten donders goed dat ze honderdduizenden reizigers gijzelen en benadelen met hun acties, waartoe ze “het volste recht” hebben. Daarom zijn hun stakingen vaak effectief: de klanten en de samenleving worden immers gepakt. Waar ze nu mee bezig zijn, nieuw nieuw nieuw, is je reinste spelverruwing, en sarren van uiteindelijk de reizigers. Wat mij betreft: lekker doorgaan op deze toer, het maakt alleen maar hun dom groepsegoïsme duidelijk. En dat van een groot deel van het rijdend, pardon, hangend, treinpersoneel. Als het goed is leidt dit vroeg of laat tot het verplicht rijden van een minimum dienstregeling tijdens stakingen, die dan ook maar meteen vroegtijdiger moeten worden aangekondigd.Zoals in veel andere landen.

Ricardo
10 dagen geleden

Teleurstellend dit, ik snap best dat het personeel staakt en dat dat pijn doet, en dat om de druk op de directie op te voeren er enige onvoorspelbaarheid nodig is, maar “onrust” vind ik dan wel een heel ongelukkig gekozen term.

Travelmarcel
10 dagen geleden

Meer marktwerking, ook op het hoofdnet. Dan kan je voor een andere maatschappij kiezen.

Johan
10 dagen geleden

’’Op basis van de berichtgeving hebben wij natuurlijk al geanticipeerd op een staking en de dienstregeling aangepast’’, aldus woordvoerder Oscar van Elferen tegen Treinreiziger.nl. ’’We draaien de wijzigingen nu zoveel mogelijk weer terug maar dit is ontzettend ingewikkeld.’’

Kan iemand Oscar van Elferen uitleggen hoe eenvoudig het tegenwoordig is om een oudere versie van een bestand terug te zetten, of anders desnoods een paar honderd keer op ctrl-Z te rammen?
Nee serieus, het zal voor NS best ontzettend ingewikkeld zijn, maar dat is omdat NS haar eigen systemen totaal niet beheerst, en niet omdat het objectief bekeken ontzettend ingewikkeld is.

Tonny
10 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

hahaha. inderdaad.

David
10 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

Nee serieus, het zal voor NS best ontzettend ingewikkeld zijn, maar dat is omdat NS haar eigen systemen totaal niet beheerst, en niet omdat het objectief bekeken ontzettend ingewikkeld is.

Mooi dat u in uw reactie zo in een keer laat zien geen goede kennis te hebben van logistiek, planning, roosters, en de consequenties van wijzigingen hiervan. Als de roosters en posities van treinen reeds zijn aangepast en de huidige dienstregeling is aangepast, ook voor woensdag, dan is dat niet zomaar even te ‘Ctrl+Z’en’. Dan zou de dienstregeling van woensdag op de schop moeten, dan weer de dienstregeling van donderdag, en dan moet men nog maar hopen dat er geen verdere wijzigingen qua stakingen zijn die impact hebben op materieelposities, personeel, en onderhoud.

Treinplanning is een van de onopgeloste problemen in de fundamentele wiskunde en informatica, en is erg lastig om degelijk in te regelen. Het is dus objectief gezien nogal ingewikkeld, je kan er zelfs op afstuderen.

https://www.nature.com/articles/s41598-024-82499-0
https://repository.tudelft.nl/record/uuid:ebbcf98a-0a4b-41d0-b110-d145a2be0f2a
https://hal.science/hal-01338609v1/document

Johan
8 dagen geleden
Antwoord aan  David

Als de roosters en posities van treinen reeds zijn aangepast en de huidige dienstregeling is aangepast, ook voor woensdag, dan is dat niet zomaar even te ‘Ctrl+Z’en’

Maar dat was niet het geval. Tot op het moment dat de staking had moeten worden aangekondigd waren er nog geen wijzigingen in de lopende dienstregeling. Er lag alleen een PLAN klaar dat in werking zou worden gezet als er een staking zou worden aangekondigd. Die staking werd dinsdag niet aangekondigd, dus had de dienstregeling voor donderdag (en uiteraard woensdag) gewoon zo uitgevoerd kunnen worden alsof er nooit geruchten van een staking waren geweest.

Treinplanning is een van de onopgeloste problemen in de fundamentele wiskunde en informatica, en is erg lastig om degelijk in te regelen.

Dat doet hier niet ter zake. Ze hoeven immers geen nieuwe dienstregeling e.d. te bedenken, maar een die al bestond.

S.O. de Mieter
8 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

Zo is het Johan. Bovendien kun je wel een mooie uitgebalanceerde dienstregeling ontwerpen op basis van allerlei aannames maar als je er geen ruimte in creëert voor mogelijke verstoringen, en die gebeuren altijd, loopt de zaak bij het minste geringste in de soep.
Ik geloof absoluut dat de dienstregeling van NS een technisch hoogstandje is waarbij in theorie alles feilloos klopt, maar zodra iets of iemand er een beetje ‘zand’ ingooit in de vorm van een draadbreuk, een aanrijding of een regionale staking ontstaat er een probleem. Sterker nog, er zitten in de praktijk al genoeg ‘hikjes’ in het ding zonder dat er per se iets misgaat. Een trage conducteur kan al een probleem veroorzaken, net als bij de vlinder wiens vleugelslag uiteindelijk een storm veroorzaakt.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

Blijkbaar zijn wij allemaal een stuk dommer dan jou dus: nee dat kunnen we hem niet uitleggen. Je kunt hem gewoon bellen: 030 – 235 70 70, laat ons nog even weten wat de reactie was.

Ger
10 dagen geleden

Moe van de stakingen..asociaal..was 80 euro kwijt voor taxi..irritant volk om de haverklap staken..ik ga me abbo opzeggen..gewoon weer autootje kopen..moe van dit gezeik..

Jan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Ger

DOEN. Het is de enigste manier.

Henriëtte
10 dagen geleden

De vakbond heeft inderdaad een hoop onrust gezaaid. Bij mij. Ik voel me zelfs getreiterd en gepest. Vannacht per flixbus van Amsterdam naar Groningen, in plaats van nu. En het is nog maar de vraag of ze niet plotseling op zondag gaan staken, als ik de trein van Brussel naar Londen wil nemen. Vertrek uit Groningen. Was een koopje, maar kan zomaar onmogelijk of onbetaalbaar worden.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Henriëtte
Paul Lamote
10 dagen geleden
Antwoord aan  Henriëtte

Het personeel wil niet staken op zondag omdat ze dan hun toeslag voor zondagswerk mislopen.

Raymond
10 dagen geleden
Antwoord aan  Henriëtte

Ook is het ongemak dat gecreëerd zou worden door in het weekend te staken te klein, dus niet zinvol. Zo werkt dat in de hoofden van de vakbond.

Reiziger van de Trein
10 dagen geleden

Zo komt er natuurlijk nog meer begrip voor de stakingen 🤦‍♂️.

Reiziger van de Trein
10 dagen geleden

Zo komt er natuurlijk nog meer begrip voor de stakingen…

Wouter
10 dagen geleden

Tienduizenden leerlingen in examentijd gegijzeld. Pinksterweekends naar de knoppen. Forenzen in de penarie, maar voor de bonden is het allemaal een spelletje. Als ik lid was van een van deze drie bonden had ik mijn lidmaatschap opgezegd om deze krankzinnige stappen. Wat een idiote opstelling!

Martijn
10 dagen geleden

Doe een reizegers positieven staking ga rijden iedereen gratis mee dan raak je ns en niet werkend nederland

Sander
10 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Als je alle andere discussies over de stakingen had gelezen, weet je dat de rechter dit jaren geleden verboden heeft omdat het een vorm van diefstal is en derhalve dus niet is toegestaan.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Wellicht kun je eerst zelf even de andere discussies lezen om vervolgens de conclusie te trekken dat je onzin aan het verkondigen bent.

Kane
10 dagen geleden

Ik denk zelf dat ze misbruik zitten te maken van hun macht, Aanpakken die handel, weg met die vakbonden

Jay
10 dagen geleden

Ik snap heel goed dat reizigers gefrustreerd zijn door de onzekerheid rond de afgelaste staking en de impact op de dienstregeling. Het is echt vervelend als je treinreis niet gaat zoals gepland, zeker als je afhankelijk bent van het spoor. Maar laten we vooral ook stilstaan bij de NS-medewerkers, die dagelijks keihard werken om ons veilig en op tijd te vervoeren. Conducteurs, machinisten en ander spoorpersoneel staan onder enorme druk, met lange dagen, onregelmatige diensten en soms zelfs onveilige situaties. Zij verdienen niet alleen onze waardering, maar ook eerlijke arbeidsvoorwaarden en een werkgever die naar hen luistert. De vakbonden zetten zich in voor deze mensen, die het hart vormen van ons openbaar vervoer. Ik hoop dat NS en de bonden snel een eerlijke oplossing vinden, zodat medewerkers krijgen waar ze recht op hebben en reizigers weer kunnen vertrouwen op een stabiele dienstregeling. Laten we elkaar steunen in deze lastige tijd!

Tonny
10 dagen geleden
Antwoord aan  Jay

Nee, die tijd is voorbij. NS medewerkers zoeken het zelf allemaal maar uit.

Je oogst wat je zaait.

Jan
10 dagen geleden
Antwoord aan  Jay

Ja het eeuwige gejank om de werktijden. Werkelijk alles, alles en alles wat het werk van machinist/conducteur minder leuk maakt, kun je verzinnen voordat je je sollicitatiebrief op de brievenbus doet. Het kan dan niet als verrassing komen dat je niet om 9:00 met de bammetjes de trein op stapt om om 16:00 weer naar huis te fietsen.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  Jan

Ja het is inderdaad verbazingwekkend om dat steeds als argument aan te voeren. Als compensatie voor onregelmatige werktijden is ooit een toeslag uitonderhandeld dus dat is al geregeld.

Onderhandelen is geven en nemen. Op het gebied van onregelmatigheid zouden de bonden bijvoorbeeld meer onregelmatigheid in de vorm van gebroken diensten kunnen aanbieden in ruil voor meer salaris. Op die manier wordt iedereen er beter van. De huidige opstelling lervert alleen verliezers op.

Geertje
10 dagen geleden

Auto kopen of thuisblijven, opgelost. Ik blijf gewoon thuis, nergens last van

dorothea
9 dagen geleden
Antwoord aan  Geertje

Ik móet thuisblijven. Nou net die ene dag dat onze dochter 40 wordt en we dat willen vieren (alles geregeld, want de 13e geen staking) en geen auto en/of rijbewijs en geen busroute DenHaag-Hilversum (“niet op deze dag”) mogelijk en welke vriend kun je vragen je die afstand te rijden … het wordt een dag om nooit te vergeten.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  dorothea

Welke dochter is nu lomp om hardnekkig vast te houden om het op de 13de te vieren als haar moeder niet kan komen vanwege een staking?

Jan rob
10 dagen geleden

Als er geen treinen rijden wordt er een basisrwcht afgenomen van mensen met een beperking die niet kunnen autorijden en van diegenen die geen alternatief hebben. Daar moet stakingen in het Ov verboden worden. Cao lonen van personeel moet automatisch aan worden gepast aan de inflatie zodat niet steeds om de enkele jaren stakingen zijn.
Het is veel te vaak dat er iets niet rijdt in het Ov om allerlei redenen.
Er zijn ook veel werkzaam heden waar door vaak langere tijd ov uitvalt. Of men heel lang met vervangend bus vervoer onderweg is.

De bikkelharde realiteit
9 dagen geleden
Antwoord aan  Jan rob

Sinds wanneer is met de trein reizen een basisrecht? Als je geen alternatief hebt dan heb je het toch echt aan jezelf te danken. Als je in een rolstoel zit is het ook niet heel praktisch om 5 hoog in een flat zonder lift te gaan wonen.

H.v.M.
10 dagen geleden

De hele top van de vakbonden en de Ns eruit gooien en royeren!! Schande!! Walgelijk!!@!!

Alan
9 dagen geleden

Onrust, net als bij de FNV zelf.