fbpx
Archief

Staking schoonmaakbedrijf NS voorbij

23 apr 2010 12:31

Na maanden actievoeren hebben de vakbonden donderdag een cao-akkoord gesloten met de schoonmaakbedrijven. CNV-bestuurder Jan Jampherbeek spreekt van een ´mooi akkoord´. De schoonmakers krijgen volgens het akkoord 3,5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd. Met het akkoord komt er ook een einde aan de staking bij het bedrijf dat voor NS schoonmaakt.

De bonden hadden ingezet op een loonsverhoging van twee procent per jaar. De 3,5 procent in twee jaar is dus iets lager, maar hoger dan de één procent loonsverhoging per jaar die de werkgevers eerder voorstelden.

Behalve de loonsverhoging komt er een code voor goed opdrachtgeverschap. Bij de ontwikkeling van deze code zal NS betrokken zijn. De code moet voor 1 juli zijn opgesteld.
Tijdens de staking leverde de vakbonden regelmatig kritiek op NS en Schiphol. Ze werden als grote opdrachtgevers als medeverantwoordelijk gezien. Ook haalde NS de woede van de vakbonden op de hals door zelf treinen te gaan schoonmaken.

Het akkoord volgt na een lange actieperiode. In februari gingen de schoonmakers uiteindelijk over tot staken. De staking van de schoonmakers werd de langste sinds de staking in de visserijsector van 1933. Om de eisen kracht bij te zetten hielden honderden schoonmakers dagenlang onder meer een lawaaierige zitactie bij Utrecht Centraal Station.